luni, 3 ianuarie 2011

La ce se referă conceptul de egalitate între femei şi bărbaţi?

Conceptul de egalitate a fost creat pentru a denunţa inegalitatea sau nedreptăţile făcute asupra femeilor.
Discuţia porneşte de la recunoaşterea faptului că un statut inferior a fost acordat femeilor până la Revoluţia Industrială. Susţinătorii conceptului solicită ca femeile să fie egale cu bărbaţii din punct de vedere politic, economic şi cultural, artistic.
Mă şochează faptul că multă lume care a auzit de conceptul de egalitate a sexelor crede că se referă la partea biologică. Ca şi cum adeptăţii egalităţii ar solicita femeile să arate fizic, biologic ca bărbaţii sau invers.
Sunt sigur că la orele de istorie a fost abordat, măcar tangenţial, subiectul statutului femeii în istoria umanităţii. La orele de latină s-a prezentat ideea de "pater familias", puterea de viaţă şi de moarte pe care o avea un bărbat roman asupra membrilor familiei, inclusiv soţie şi fiice.
Atunci când bărbaţii creau capodoperele universale, femeile se chinuiau să nască sau să crească pe viitorii artişti, politicieni sau meşteşugari. Studiile culturale abordează noţiunea de "soră a lui Shakespeare": dacă Shakespeare ar fi avut o soră egală ca geniu, fiind femeie, n-ar fi putut avea succesul "fratelui" William. Apud Virginia Wolf.
Războaiele lumii au fost declanşate de societăţile patriarhale, centralizate şi puternic militarizate.
Societatea umană a fost dominată de bărbaţi. De aceea se consideră că femeile trebuie să aibă drepturi şi obligaţii egale cu bărbaţii pentru a contribui la dezvoltarea societăţii.
De exemplu, inegalitatea dintre femei şi bărbaţi este evidentă în cazul unei politiciene care adoptă discursul, vestimentaţia şi mimica unui politician pentru a se face ascultată, admirată şi votată. Evitând un stil personal, feminin, autentic.
Inegalitatea era cuprinsă şi în mentalitatea românilor care, până recent, nu acceptau ideea că o fată poate excela în informatică sau inginerie.
Elementele masculine ale societăţii tind să aibă memorie scurtă când vine vorba de vina patriarhală care a împiedicat femeia să contribuie în mod egal la mersul societăţii. Meritele societăţii patriarhale sunt aclamate până la orgasm: dezvoltarea ştiinţei şi a tehnologiei (care sunt şi ele duplicitare, asemenea creatorilor, adică sunt şi bune şi rele).
Consider că vocea femeilor trebuie ascultată mai des şi mai serios pentru că sunt momente dificile în istoria unei lumi când ideile femeilor ar (fi) trebui(t) luate în considerare. Criza democraţiei poate fi tratată prin adoptarea unor idei argumentate din partea feministelor.
Femeile au primit drept de vot în România abia în 1938!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu