duminică, 20 septembrie 2015

Procurorii lui Horodniceanu DIICOT destructurează mafia liberală a lemnului din Neamţ.

Unul dintre cei reţinuţi de procurori este consilier local al PNL la Bicaz Chei.
Serviciile de informaţii implicate sunt DOS, SIPI şi DGA.
Să vedem dosarul cum trece de camera preliminară, cum începe judecata, cât de serioşi sunt procurorii, cum sunt condamnaţi inculpaţii şi cum le sunt confiscate veniturile ilicite. Şi dacă nu cumva se va da un ordin de muşamalizare în câmpul tactic. În caz contrar, voi rămâne de părere că este o campanie ieftină de imagine, un joc de glezne, dictat la Bucureşti, între mafiile din parchete şi o modalitate puerilă de a justifica numărul absurd de lucrători din servicii.
Sunt extrem de curios dacă procurorii au primit ordin să afle şi cine le erau complicii şi protectorii din instituţiile de stat. Sau se va apela la vechea metodă a dosarelor de şantaj şi a politicienilor manevraţi.

Mega descindere cu mascați pe valea Bicazului

Dis de dimineață, în data de 17.09.2015, în jurul orei 06:00, mai multe echipe de procurori asistați de mascați și jandarmi au descins la mai multe locații din zona Bicaz Chei și de pe valea Muntelui. S-au efectuat aproximativ 30 de percheziţii şi 17 persoane au fost duse la sediul DIICOT Neamţ.
Pe surse am aflat că a fost vorba de o acțiune foarte complexă contra celor care fac afaceri ilegale cu lemn, lucru foarte bine venit și chiar așteptat de oamenii cinstiți de pe valea Bicazului care muncesc de dimineața până seara și se întreabă cum de unii consăteni își fac palate și averi peste noapte.
Prima oprire a mascaților a fost puțin înainte de ora 06:00 la o vilă din comuna Bicaz Chei ce seamănă cu un palat albastru și se află, după intersecția ce duce la Dămuc, la câteva sute de metri pe dreapta pe drumul spre Lacul Roșu, semn că aici stătea unul dintre suspecții mai importanți.
Sperăm ca cei de la DIICOT să poată dovedi ce bănuim cu toții și anume că în infracțiunile cu masă lemnoasă din Neamț sunt implicați și oameni politici, primari, polițiști și autorități silvice.
Surse neoficial spun de un prejudiciu estimat de aproximativ jumătate de milion de euro noi sperăm să fie doar începutul, deoarece imaginile din satelit ne arată un jaf în pădurile din Neamț de zeci, poate sute de milioane de euro.
COMUNICAT PRESA DIICOT :
La data de 17.09.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ au efectuat un număr de 32 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
În cauză există că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracţional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de către Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum şi la comercializarea materialului lemnos obţinut.
Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile.
Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.
Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpaţii Panţîr Iulian, Panţîr Adrian, Moldovan Emil, Asztaloş Peter Alexandru şi Marcu Ioan pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti precum şi cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Ziar Piatra Neamţ-17 septembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu