duminică, 13 noiembrie 2016

Criminalii lui Sabin nu au fost încă prinși.

Continuă ancheta în cazul lui Sabin Șerban, tânărul asasinat la ordin, singurul copil al ofițerului SRI Iași Gheorghe Șerban. Polițiștii și procurorul de caz au luat declarații de la vecini, părinți, prietenii și colegii copilului, cadre didactice, de la vânzătorii magazinelor din cartier. Au preluat filmările din ultimele 60 de zile de la camerele de supraveghere din zonă și le analizează, proces care solicită foarte mult timp și mult personal. Conducerea SRI a trimis specialiști pentru susținerea anchetei și consilierea psihologică a familiei. Procurorul de caz a solicitat date privind cazuri asemănătoare din ultimii 4 ani, deocamdată doar de la autoritățile naționale. S-au cerut date privind toți străinii care au părăsit țara în ziua asasinatului. Încă nu s-au cerut date și despre românii care au părăsit țara în ziua asasinatului. Polițiștii au apelat la informatorii lor din lumea interlopă ieșeană.
Opinia mea este că a fost o echipă de asasini cu obiective graduale: filarea tatălui, filarea copilului, observarea mediului, infiltrarea, execuția, retragerea. Situarea apartamentului la etajul întâi a redus șansele ca omorul să aibă martori direcți sau indirecți. Posibil ca unul dintre asasini să se fi infiltrat în anturajul tânărului sau să aibă acces la acest anturaj. Desfășurarea misiunii pe o perioadă de timp crește șansele ca cineva să fi văzut ceva, indiciu care să ducă la identificarea și prinderea asasinilor și comanditarului.
Procurorul de caz a solicitat date privind dosarele la care lucra tatăl lui Sabin pentru a contura un cerc de suspecți și un mobil al crimei. Fiind un aspect sensibil, procuratura este în contact cu structurile de specialitate ale SRI.
Opinia mea este că se impune necesitatea de a declina competența la Parchetul General deoarece dispune de mai multe resurse și contacte.
Nu vreau să pun ancheta pe piste false, dar simt nevoia să menționez 3 incidente care mi s-au părut ciudate la vremea producerii lor, petrecute în zona crimei: săptămâna aceasta am fost abordat de un cetățean pe la 45-50 ani care cerea insistent îndrumări spre un centru PIM din cartier, centru care nu există, iar săptămâna trecută am observat spre seară la chioșcul nonstop de la Zimbru niște cetățeni care nu păreau a fi clienți obișnuiți, care nu păreau să aibă vreun motiv anume de staționare. S-ar putea ca nonstopul să aibă camere de supraveghere, iar asasinii, dacă nu erau profesioniști, să fi trecut pe acolo. Ultimul incident pe care vreau să-l menționez este întâlnirea mea întâmplătoare în zona crimei în urmă cu vreo 1 lună cu un tânăr cu inițialele C.S. pe care îl știu legat cumva de SRI. Poate știe el ceva. Pe de altă parte, dacă serviciile de informații au avut vreo operațiune de filaj prin zona crimei, poate au observat lucruri care pe moment nu le-au considerat ieșite din comun, lucruri considerate atunci nerelevante pentru misiune.
Dacă omorul a fost un asasinat la comandă, existând numeroase indicii în acest sens, atunci comanditarul, ca și SRI, urmărește tot ce apare despre anchetă. Nu este exclus să fi rămas un agent infiltrat în rândul populației civile din zona crimei, agent care va fi retras la un moment dat. Dacă nu cumva asasinii și-au reluat acoperirea de membri ai populației civile.
În cursul zilei de azi, anchetatorii nu au mai strecut informații presei, confirmând astfel ipoteza unei vânători de oameni (criminalii lui Sabin) silențioase. În schimb, a fost lansată o diversiune în mediul online care face aluzii că răzbunarea ar fi fost la adresa lui Sabin, nu a tatălui. Oricum asasinul sau asasinii au avut informații despre obiceiurile familiei și nu au vrut să riște să dea nas cu tatăl copilului. Este neclar de unde au avut informații că în apartament la acel moment nu era tatăl copilului, posibil și tatăl să fi fost urmărit în ziua crimei. A sesizat un astfel de incident de securitate ofițerul SRI Gheorghe Șerban? A raportat, s-au luat măsuri? Multe întrebări, puține răspunsuri, și acelea incomplete. Rămân în urmă o familie aruncată în pragul disperării și un întreg serviciu secret românesc sub amenințarea unui asasin profesionist tăcut, capabil de infiltrare și filaj, nedetectabil.
Alertă în SRI: copilul unui ofițer din Iași a fost asasinat
Câți copii din Iași trebuie să mai moară pentru ca Poliția Română să-și facă datoria față de cetățean?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu