luni, 7 august 2017

Noi, românii, nu am știut.

În anul 2005, un ofițer acoperit al SRI, Valentin Zaschievici, raportând direct la col. Gheorghe Jderu de la Direcția C Contraspionaj Economic, avertiza prin cuvinte extrem de atent alese asupra faptului că SRI a trecut 2 linii roșii, încălcând legile țării: a creat echipe mixte procurori- ofițeri SRI. în condițiile în care procurorilor le era și este interzis să colaboreze cu serviciile secrete, informațiile culese de SRI erau folosite în scop politic, SRI era interesat în aservirea judecătorilor. Totul în numele luptei anticorupție la care se angajase Președintele Băsescu în fața americanilor.
Valentin Zaschievici era deconspirat un an mai târziu, în calitatea sa legendată de redactor-șef la Jurnalul Național.
Nu exista și nu există niciun impediment legal pentru ca serviciile secrete să infiltreze ofițeri sub acoperire în presă. În funcție de misiunea lor, putem vorbi de controverse morale.
Scandalul Zaschievici-Jurnalul Național a avut și ramificații în direcția unui alt ofițer SRI care a sustras documente secrete din SRI și le-a oferit presei.
În zilele noastre, ofițerii Daniel Dragomir, Adrian Radu și Daniel Florea au fost prinși furând documente secrete din SRI, printre aceste documente figurând și protocoale ilegale de colaborare dintre SRI și unități de parchet și instanțe din România. Cine știe ce alte documente au mai furat infractorii de la SRI. Însă documentele furate recent de SRI-iști au fost oferite presei și folosite pentru a-l salva pe Băsescu de problemele sale penale.
În concluzie, în 2005, ni s-a transmis un semnal de alarmă din interiorul SRI, cum că se încalcă legile țării, în 2017 s-a repetat fenomenul și, iarăși, nu a interesat pe nimeni.
Cine este vinovat?
Link
Update 20.08.2017
Ținta SRI era un ofițer superior SRI care a tranzacționat documente secrete.
Sorina Matei dă link spre România Liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu