duminică, 2 septembrie 2018

Tovarășul Eugen de la Securitate


Acum 2 ani, țineam o prelegere gratuită unui ofițer al SRI Iași, Eugen, activ în sectorul operativ Cultură și Artă, despre modul în care Rusia a infiltrat Establishmentul din SUA folosind agenți români, comparam operațiunea cu un virus latent, reactivat în anumite momente-cheie.
Pentru cei care nu au habar de domeniul informațiilor și al spionajului: băieții ăștia de la SRI sunt conspirați destul de bine, au aparența unor oameni șterși, banali, tăcuți, nu atrag atenția asupra lor cu absolut nimic. Spre deosebire de leprele de la SIE și de la Informațiile Armatei care sunt niște papagali guralivi.
Cine este tovarășul Eugen de la Securitate?
Nu lucrează nicăieri, de 15 ani îl cunosc și nu știu dacă și pe unde ar fi lucrat, merge doar pe jos, nu folosește deloc mijloacele de transport în comun (filajul este depistat mai ușor când te deplasezi pe jos), nu pleacă din oraș, are mereu o agendă la el, ponosită, cu scris mic, e îmbrăcat modest. Merge la conferințe, ateliere, seminarii, proiecții de documentare și de filme, lansări de cărți, de reviste, festivaluri cultural-literar-artistice etc. Nu ia cuvântul în mod public, dar scrie permanent în agenda lui ponosită, cu toate acestea nu scrie nicăieri: nici reviste, ziare sau cărți. Însemnările lui nu sunt destinate publicului. Ascultă pe toată lumea, este atent și extrem de inteligent. Are ca obiective: Casa Studenților, Casa Ursachi, Muzeul Unirii, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Județeană, Muzeul Literaturii Române, Casa Sindicatelor, doar instituții de stat pe partea de cultură, literatură, artă. Nu calcă pe la Ateneu și nici pe la Luceafărul, de tinerii anarhiști de acolo se ocupă altcineva, probabil de la Contraspionaj. Acordă o atenție sporită celor din afară: Occident, Basarabia, Ucraina.
Din mediul în care l-am cunoscut pe Eugen de la SRI Iași au plecat: foști turnători ai Inspectoratului Județean de Securitate Iași, reactivați (unul de la IMAMUS), tineri scriitori, tineri jurnaliști, cadre universitare, membri MISA. El i-a observat, i-a cunoscut bine, le-a evaluat caracterul și potențialul operativ, el este omul din umbră care racolează tineri ambițioși spre folosul SRI. Unul dintre mulți mulți alții. Ca și colonelul Gheorghe Șerban, cel cu băiatul asasinat, are în rețea o serie de omuleți dotați cu ochi și urechi, cărora li se cere să culeagă informații, dar nu și să le proceseze. Omuleții lui Eugen sunt infiltrați prin instituții de stat, au fundații neguvernamentale, călătoresc mult, stau bine material și profesional. Probabil că sunt folosiți și de celelalte sectoare operative din SRI. D-aia sunt și susținuți puternic. Oamenii racolați de SRI Iași nu au deosebite capacități intelectuale, sunt obedienți. Ar fi și culmea să fie prea inteligenți.
Revenind la Eugen, l-am auzit totuși vorbind pe acesta atunci când, adunați la diverse întruniri, noi, pifanii, nu înțeleam unele lucruri. El intervenea, lucru rar, și ne spunea diverse. La un moment dat, ceea ce spunea Eugen mi-a atras atenția deoarece cunoștea legături personale, inaccesibile publicului, dintre oamenii despre care vorbeam noi: de exemplu, legătura dintre Mihai Pricop de la Primăria Iași, responsabil cu alocările bugetare pentru ONG-uri, inclusiv Liga Studenților de la UAIC, și Dan Lungu, fost director la Muzeul Literaturii Române, actual senator USR de Iași. Ce fire leagă pe acești oameni de SRI Iași?
Eugen, ca și șefii lui, a devenit autosuficient, chiar arogant, trăiește în bula lui informațională și nu realizează că renașterea Securității sub umbrela democrației și a statului de drept este un lucru grav, extrem de grav. Ei hotărăsc totul, în locul nostru.
Eu nu sunt de acord ca oamenii legați ombilical de structurile de informații să dețină monopolul asupra spațiului public. Tocmai din acest motiv, îl deconspir pe Eugen de la SRI Iași: el și ai lui sufocă societatea civilă prin metode ticăloase și nu o lasă să se dezvolte liber, pe principiul libertății de conștiință și pe baza dreptului la liberă exprimare. Așa de mult am deranjat pe mandarinii din SRI afirmând că Mihai Răzvan Ungureanu este un trădător de țară care nu a făcut absolut nimic bun pentru România? Mi s-a refuzat accesul la un eveniment public într-un spațiu public al unei instituții publice, finanțate din banii publici. Aceasta vă este răsplata!
În episodul următor vă voi povesti despre vechii anarhiști din Iași, de la CAMAS, care au fost ”influențați pozitiv” de SRI Iași și folosiți în timpurile noastre în acțiuni politice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu