joi, 5 septembrie 2019

Încă se aude orchestra de pe Titanic

De 5 ani trag semnale de alarmă publice privind extinderea activităților serviciilor de informații ale Rusiei și Turciei pe teritoriul României.

De 5 ani trag semnale de alarmă publice privind expansiunea intereselor rusești și turcești în Orientul Mijlociu, bogat în resurse naturale, ca formă de refacere a fostelor imperii.

De 5 ani trag semnale de alarmă publice privind necesitatea întăririi apărării, securității naționale și ordinii publice. Iar ei nimic, MAE zero, SRI zero, Ministerul Apărării zero, SIE zero, Poliția zero. Nu au făcut nimic nimic zdrențele care conduc instituțiile de forță ale României.

Și unde naiba sunt profesioniștii din serviciile noastre?

Atacul talibanilor asupra ambasadei României la Kabul a fost sponsorizat de un actor statal, Rusia sau Turcia, care dorește să umple vidul de putere ireversibil creat de Administrația Trump în regiune.

Afganistanul a făcut parte din sfera de influență a URSS, până când mujahedinii susținuți de SUA și talibanii i-au alungat pe sovietici. Afganistanul a făcut parte și din Imperiul Otoman, conducerea Turciei apelând la simbolurile nostalgiei otomane, iar Rusia mobilizează sprijinul ideologic pe plan intern folosind nostalgia sovietică.


1. Forța de atac a talibanilor a fost dimensionată pe baza informațiilor pe care le aveau despre zonele de securitate și entitățile care le apărau, numărul și amplasarea forțelor de apărare, locația ambasadei în cadrul complexului fortificat.
2. Serviciile de informații ale Rusiei și Turciei sunt omniprezente în Afganistan.
3. Actorul statal care a sponsorizat atacul talibanilor a avut informații consistente despre: modul de apărare al Afghan National Army, al contractorilor privați, protocoalele de acțiune ale echipelor Delta ale SIE, protocolul de acțiune al echipei Delta de la Kabul, exercițiile în caz de atac terorist la care au participat membrii misiunii diplomatice a României la Kabul, numărul de membri ai echipei Delta, armamentul de care dispuneau ș.a. Românul rănit trebuia să ajungă la loc sigur în buncărul care exista sau nu exista. Dacă nu exista buncăr de refugiu pentru personalul român de la Kabul, au știut-o și atacatorii.
4. Actorul statal a oferit talibanilor nu numai informații, dar și armament greu: explozibil și arme. Românii nu vor avea acces vreodată la aceste informații.
5. Adevăratul responsabil a avut informații și le-a dat talibanilor cu privire la timpii de reacție ai echipei de suport a MApN, ai forțelor locale și ai forțelor americane în cazuri similare.

6. Adevăratul responsabil a reușit să provoace neîncredere între români și americani, forța mică a comandoului Delta neprimind sprijin de la uriașii de la CIA și de la DIA, așadar s-a știut exact cum comunică unii cu alții și s-a scurtcircuitat lanțul de comunicare. Este improbabilă neimplicarea voluntară a forțelor americane în sprijinul românilor.
7. Adevăratul responsabil, Rusia sau Turcia, a reușit destabilizarea unei forțe sub umbrela mai mare a NATO. Care NATO, prin Comitetul Militar al său, nu a aprobat acordul de pace cu talibanii...
8. Actul de război al Rusiei sau al Turciei îndreptat împotriva forțelor românești aflate pe teritoriu străin este un gest de ticăloasă lașitate, acești nemernici neputând ataca direct România pe teritoriul său național. Neputându-se extinde militar și teritorial înspre Europa, sponsorul statal al talibanilor recrează o sferă de influență din care să facă parte și Afganistanul.
9. Dintre Turcia și Rusia, doar Turcia este cunoscută ca sponsor constant al mișcărilor islamiste radicale, unul din exemplele edificatoare fiind Frontul Al-Nusra care a acționat în războiul civil din Siria. Frontul Al-Nusra a fost sponsorizat de către Turcia. Rusia nu-și permite înarmarea forțelor islamiste radicale de tipul talibanilor deoarece ar putea destabiliza indirect regiunea Caucazului de Nord.
10. Actul de război al Rusiei sau al Turciei împotriva României poate fi justificat astfel: Turcia- și-a permis deja confruntarea cu comandourile kurdo-americane în Siria, intenționează evacuarea forțelor americane de la Incirlik, a dat vina pe CIA pentru puciul eșuat, România oferă protecție informativă activităților Fundației Lumina controlate de dușmanul nr. 1 al lui Erdogan, Gulen, Rusia- operațiunile clandestine ale SIE din Crimeea, spionul român economic capturat de FSB la Moscova, sporirea prezenței militare americane în România și alte țări care au făcut parte din sfera de influență a URSS, decadența unui spațiu cultural ortodox.
11. Rusia sau Turcia au contacte regulate cu comanda forțelor talibane, primind, la schimb, promisiuni de exclusivitate economică și de obediență politică. Retetă veche, dar eficientă.
12. Turcia și Rusia încearcă reconfigurarea Orientului Mijlociu (incluzând Afganistanul), sferă de influență în disoluție a SUA. Rusia încearcă să înceapă relații economice aprofundate cu Arabia Saudită, iar Turcia a stabilit baze militare în Qatar. Turcia și Rusia au fost actori statali semnificativi în cadrul războiului civil din Siria, alături de SUA, dar nu împreună cu SUA.
13. Turcia putea ști despre modul de acțiune al echipelor Delta ale SIE deoarece atât România, cât și Turcia fac parte, doar nominal, din NATO, militarii români și serviciile de informații turce având relații de colaborare, să zicem, oficiale. Nu era greu turcilor să strecoare talibanilor, direct sau prin interpuși, informații despre echipa Delta sau despre ambasada de la Kabul.
14. Oricâte acte de război ar săvârși Rusia sau Turcia împotriva României pe teritoriu străin, suntem profund incapabili să ne apărăm corespunzător și să răspundem adecvat.

Luând în considerare cele de mai sus, am ajuns eu la concluzia că orice cetățean rus sau turc din România poate fi în legătură cu serviciile lor, fiind un risc major la adresa populației civile din România. Civilii să caște ochii...

Suntem mult prea săraci și mult prea proști ca să menținem structuri de contraspionaj și de contrainformații puternice. Nu avem bănuți suficienți pentru consolidarea SRI, SIE, MApN, MAE și a Poliției. Este suficient să te uiți la cine conduc aceste instituții și să te apuce groaza.

Câți oameni trebuie să mai pierdem până la a ÎNCERCA să ne apărăm?

Încă se aude orchestra de pe Titanic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu