joi, 9 septembrie 2021

Reacție la articolul denigrator din Ziarul de Iași față de SRI Iași

În ziua de joi, 9 septembrie 2021, în edițiile tipărită și online ale Ziarului de Iași a apărut un articol denigrator față de SRI Iași. Prima observație care se impune a fi făcută privește slaba documentare a articolului, imposibil a fi încadrat în vreun gen jurnalistic. Este articol de opinie, este investigație, este știre, ce este anume din punct de vedere jurnalistic? Ni se spune că este ”reportaj”, dar nu este reportaj deoarece prezintă tendențios activitatea SRI Iași lăsând impresia cititorului de ”casă sărăcioasă, oameni simpli”. Dacă ar fi fost un reportaj clasic, am fi avut informație brută, nu ghidaj turistic, dacă ar fi fost un reportaj clasic, am fi avut declarații ale părților implicate, nu păreri ori impresii răuvoitoare.

Eu sunt ferm convins că tonul articolului este voit denigrator deoarece este un articol comandat de un grup de interese afectat de activitatea de culegere de informații desfășurată de SRI Iași, grup de interese totuși cu un grad de acces la comanda SRI, fie că vorbim de directorul politic al SRI, fie că vorbim de unul dintre adjuncți. Printre suspecți, putem aminti prietenii francmasoni de rit estic ai patronului ziarului, prietenii vizați de dosarele DNA-SRI ai patronului ziarului, prietenii chinezi ai patronului ziarului, ziar care a expus într-un registru laudativ activitatea chinezilor la Iași: partea economică și partea culturală, acoperire clasică pentru spionaj.

Sunt evidente și revoltătoare tușele grosolane ale semnatarilor articolului referitoare la traseul profesional al actualului șef al SRI Iași, unitate de informații promovată de la statutul de unitate județeană la statutul de unitate regională. Provoacă mirare felul în care este expusă cariera șefului SRI Iași, fost șef la SRI Suceava de pe vremea când Adina Samson era cazată într-o locuință conspirativă la Gura Humorului și întrebată despre fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita. SRI i-a făcut dosar lui Gheorghe Nichita, cu interceptări aprobate pe Mandat de Securitate Națională deoarece faptele de corupție au fost (acum nu mai sunt) catalogate infracțiuni la adresa securității naționale. Gheorghe Nichita a fost colaborator sub numele de Mihai al Departamentului Securității Statului înainte de 1989 și promotorul intereselor economice rusești la Iași prin contractele de cărbune cu firma unui ofițer de informații rus, Boris Golovin, cu CET Iași. Surprinde și felul în care este prezentat periplul atent regizat și riguros planificat al autorilor materialului prin o porțiune din sediul SRI Iași.

Documentarea deficitară a articolului de presă din Ziarul de Iași se vede și din faptul că amintește de persoane care se întâlnesc cu șeful SRI Iași și vorbesc cu dânsul ”probleme din zone politice, economice și legale”. Stimate cititor, SRI Iași lucrează cu colaboratori, cu consultanți și cu lucrători deplin conspirați aflați în toate domeniile de activitate. Ofițerii operativi lucrează cu oameni anume aleși din diverse domenii, ei le spun linii informative sau sectoare. În general, aceștia se află pe noduri informaționale și financiare. Apoi, articolul nu diferențiază între structuri de informații departamentale, subordonate unui minister, și servicii naționale de informații, care funcționează în baza unei legi proprii de funcționare. Informațiile Apărării sunt o structură de informații departamentală, nu sunt reprezentate în CSAT. DOS este o structură tehnic-operativă, iarăși fără reprezentare în CSAT. SRI și SIE sunt reprezentate în CSAT. Lipsește din lista finală întocmită din surse populare SPP. Apoi, Contraspionajul militar este, de fapt, DCSM, Direcţia contrainformaţii şi securitate militară. Lipirea unei liste cu alte structuri de informații la articolul despre SRI Iași dorește să creeze impresia că SRI Iași este ”unul printre mulți alții”, o impresie total greșită. La SRI Iași lucrează oameni cu un set special de abilități: lucrul cu informația.

Tot ca semn al slabei documentări, autorii materialului din Ziarul de Iași descifrează greșit acronimul DGA ca Direcția Generală Antifraudă, când, de fapt, este Direcția Generală Anticorupție, la Iași prezentă sub numele de Serviciul Județean Anticorupție Iași.

Printre altele, SRI Iași strânge informații despre străinii rezidenți, despre mișcările extremiste și anarhice, despre activitățile firmelor străine, despre crima organizată cu implicații transfrontaliere, despre persoane care caută să cumpere acces și influență la deciziile din instituțiile de stat.

La urma urmei, pe cine interesează un asemenea articol vindicativ despre SRI Iași? În mod sigur, nu publicul larg, ci grupurile de interese aflate în vizorul SRI Iași, impactate de activitatea sa. Acum, când SRI Iași împlinește un număr de ani de când a fost promovată de la structură județeană la structură regională, cui servește un asemenea articol?

Mă feresc de la a emite o judecată de valoare despre SRI Iași, că sunt buni, că sunt răi, că trebuie colaborat cu ei, că nu trebuie colaborat cu ei, dar astfel de articole tendențioase despre SRI erau de așteptat, mai ales că domnii de la Lumea Justiției, printre ei aflându-se cineva care se prezintă a fi fost ofițer Antitero la SRI Iași, au tot tunat despre SRI Iași și despre dosarul făcut lui Gheorge Nichita, despre dosarul făcut lui Vasile Astărăstoaie. Mai nou, este dosarul Albumul al fostului șef al CJ Iași, Cristian Adomniței, unde iarăși același SRI Iași a jucat un rol.

Este inexplicabil modul în care Ziarul de Iași a virat spre tabloidizarea sa, spre lipsa tot mai acută de materiale autentice de investigație jurnalistică, fără surse din SRI, cum vedem totuși în alte organe de presă din Iași, ce-i drept intens promovate în mediul online.

Ca o notă personală, mi se pare mai competent un șef de SRI venit din zona contraspionajului decât altul venit din alte zone, mai expuse fraternizării cu ”inamicul”.

În fine, să nu uităm că taman Președintele republicii și șeful politic al SRI au decis că faptele de corupție nu mai reprezintă infracțiuni la adresa securității naționale, demne de a fi pasate în curtea tot mai neîncăpătoare a SRI Iași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu