luni, 18 octombrie 2021

Dacă fotografiile ar vorbi, ar spune povești interesante!

 Am analizat, la prima vedere, fotografiile făcute cu ocazia vizitei unei atașate culturale de la Ambasada Rusiei, la Iași, la Universitate, unde s-a întâlnit cu rectorul Tudorel Toader. Pe 8 octombrie a.c.
De la bun început, se impune să fac 2 precizări: rectorul este vulpe șireată și știe că atașata culturală este, de fapt, ofițer al serviciului de informații al Armatei Roșii, GRU. Acoperirea culturală este o poveste folosită în toată lumea. Apoi, Yulia KESARETSKIKH vine pe filiera lobby-ului filorușilor francmasoni din mediul universitar ieșean, printre ei figurând și Vasile Astărăstoaie, care a prins ură pe SRI. Prorectorul pe relații internaționale face parte din cercul relațional al lui Astărăstoaie.
Din analiza celor 3 fotografii, alese (!) spre publicare, se văd, cu ochiul liber, următoarele:
1. atașata culturală nu este servită cu o cafea sau cu un ceai, fie nu a cerut, fie nu a fost servită. Are apă la dispoziție, îmbuteliată, pahar, dar trebuie să se servească singură dacă dorește, trebuie să se ridice, sau să ceară expres, dacă vrea apă, trebuie să-și schimbe poziția în biroul rectorului, trebuie să ocupe mai mult spațiu.
2. Tudorel Toader vorbește de pe o poziție de autoritate, de putere, de forță, nu din poziția de supus, subordonat. TT nu deschide agenda personală pe care o folosește drept armă simbolică, în schimb fătuca își deschide agenda personală, împreună cu alte gesturi simbolice
3. TT folosește inteligent spațiul de pe birou: și-a întins obiectele personale fix până la jumătatea distanței dintre cei 2, fătuca și-a întins obiectele personale pe o distanță mai mică, inclusiv pe laterală. TT transmite un mesaj de răceală chibzuită, de distanțare. Nu e totuși indiferență sau lipsă de respect.
4. TT are spatele sprijin de spătar, dar fătuca nu are spatele lipit de spătar, interesul pentru subiectul discuției este mai mare pentru fătucă, decât pentru TT
5. fătuca face un gest regizat, care urmărește să atragă atenția și bunăvoința unui interlocutor de gen masculin: își trece mâna prin păr. Este un gest învățat, de seducție față de un bărbat mai în vârstă, căsătorit, cu copil. Posibil să  arate și o stare de neliniște, de nesiguranță. Nu cred că-și aranja masca.
6. TT nu-i oferă drept cadou vreun obiect cu însemnele Universității, unul din motive fiind faptul că fătuca joacă rolul unui funcționar mărunt
7. al patrulea participant, în afară de TT, fătucă și fotograful Universității, este un traducător al părții românești
8. fătuca nu este atașat cultural șef și nu este la post în România din 11 iulie 2019 însoțită de tovarășul de viață, soț, prieten sau concubin. Nu are verighetă sau inel de logodnă. Probabil că prestează servicii de tot felul prin Ambasada Rusiei...
9. pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, nu apare nicio referință la întâlnire, unul din motive fiind faptul că partea românească nu a acceptat ca partea rusă să vină cu propriul fotograf, iar rușii nu tratează cu seriozitate schimburile culturale discutate.
Rectorul TT știa că întâlnirea este de interes pentru toate serviciile de informații rezidente la Iași și a avut grijă ce mesaj să transmită și cum să-l transmită. Tonul postării sale de pe Facebook nu este laudativ, ci neutru.
Sursa fotografiilor discutate AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu