joi, 18 noiembrie 2021

Proful anti-vaccinist este o veche cunoștință a mea, și a SRI Iași

Am aflat azi că vechea mea cunoștință, domnul profesor Augustin Cezar Vieru din Iași, a fost dat afară pentru că promova un limbaj agresiv și campania anti-vaccin. A nu se înțelege prin termenul de cunoștință un prieten sau un apropiat, ci exact ceea ce este: o persoană cu care comunici, te mai întâlnești și pe care o cunoști mai bine sau nu așa de bine.

Ultimele mele 3 întâlniri cu dânsul au decurs astfel: penultimele 2 întâlniri au fost cu tentă de persuasiune din partea sa de a mă convinge de validitatea teoriilor conspiraționiste, eu replicându-i că ar trebui să-și bage mințile în cap și că ar trebui să înceteze să mai atragă inutil atenția SRI Iași asupra sa. La ultima întâlnire de acum 2 săptămâni a refuzat să-mi răspundă la salut și mi-a întors spatele.

Pe Augustin îl cunosc de la protestele naționale din toamna lui 2013 legate de exploatarea auriferă de la Roșia Montană și gazele de șist de la Pungești, Vaslui.

Eu am o lungă istorie de participare la mișcări naționale de protest, pornind de la protestele de solidaritate cu tinerii de la Chișinău care au acuzat în aprilie 2009 fraudarea alegerilor parlamentare de către regimul filorus al lui Vladimir Voronin, continuând cu protestele anti-Băsescu din iarna lui 2011-2012, apoi cu teii de la Iași (toamna lui 2013), Roșia Montană și Pungești. La mișcările anti-Dragnea și anti-vaccin nu am mai participat.

Protestele anti-Chevron de la Iași au reprezentat o mișcare extrem de interesantă deoarece au implicat unificarea energiilor a 2 facțiuni diametral opuse ideologic, aflate în conflict deschis: radicalii anarhiști de stânga din jurul CAMAS-CUIB și neonaziștii din jurul Noii Drepte Iași-Acțiunea 2012 Iași.
Din rândul radicalilor anarhiști de stânga, cultivați (”influențați pozitiv”) de prin 2005-2006 de către Tiberiu Simion, fostul șef al SRI Iași, s-a desprins un grupuscul afiliat la mișcarea civică pro-americană Contract Romania și legitimat de către 2 vectori ai serviciilor de informații românești: Vasile Dîncu și Dacian Cioloș.
Din rândul neonaziștilor ieșeni s-a ridicat profesorul Mihail Albișteanu, actualmente parlamentar AUR de Iași, anterior membru al Partidului Noua Republică-Iași, și al Partidului Alianța Noastră România-Iași, și, ilegal, ofițer SIE recrutat de către fostul consul al României în SUA Lucian Leuștean de pe vremea când făcea studii în comunism la Facultatea de Istorie din Iași împreună cu George Simion.
Revenind la Augustin, articolul din Reporter de Iași pare să îmbrace haina unei note de caracterizare stângace a unui ofițer SRI debutant pe linia de informații interne. Aici apare controversa, monitorizarea de către SRI Iași a unor persoane de genul lui Augustin este un fapt care ia aspectul de poliție politică sau care este justificat prin prisma securității naționale și a misiunii SRI de a culege informații despre idei, mișcări și persoane cu vederi extremiste?
Articolul din Reporter de Iași pune în suspensie niște lucruri: de ce ar fi relevant pentru opinia publică faptul că Augustin este căsătorit cu o femeie din Honduras, cum a ajuns Augustin să lucreze unde a lucrat și cine i-a fost coordonatorul lucrării de doctorat în filosofie.
Printre profesorii de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice se numără atâția colaboratori externi ai SRI Iași, recrutori ai SRI Iași și persoane de interes pentru SRI Iași.
Un aspect deloc de neglijat este faptul că serviciile de informații românești au folosit un program de studii de la această facultate pentru a-și acoperi necesarul de ofițeri analiști și ofițeri operativi. La fel ca în toate centrele universitare mari.
Nu am nici cea mai mică umbră de compasiune, înțelegere sau milă față de Augustin și cred că ceea ce i se întâmplă îi va întări complexul mesianic de care pare să sufere. Pe de altă parte, mai sunt și alți intelectuali din județul Iași intrați în curentul anti-vaccinist și vă asigur că toți sunt monitorizați de către SRI Iași: fie li se urmăresc profilurile de pe conturile de socializare (”surse deschise”), fie se dau relații despre ei de către colegii, vecinii, prietenii lor (”surse umane”) ori le sunt ascultate telefoanele (”surse electronice”).
Orice contestare a aliaților de la Iași ai dianei șoșoacă este legitimă moralicește, indiferent din partea cui vine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu