sâmbătă, 5 februarie 2022

Ultima noapte de cumetrie, întâia noapte de pușcărie

Pentru cei care n-au deschis la viața lor altceva decât meniurile de la restaurante, darămite o carte, o revistă și alte lucrări, titlul postării este inspirat dintr-un roman al scriitorului interbelic Camil Petrescu.

Știre a începutului de an 2022: primarul Iașului, pus sub control judiciar, viceprimarul pus primar interimar. Dacă vă sună cunoscută piesa, să trecem în revistă evenimentele perioadei recente a Iașului.

2003-primarul Iașului Constantin Simirad este numit ambasador în Cuba, interimar vine Gheorghe Nichita, de la PSD, fost PD. Simirad, fost scriitor, pe bune, Nichita, fost director la Regia de Apă Iași, RAJAC, fost scriitor, dar la Securitate, sub numele Mihai

2004-2015-primar al Iașului este Gheorghe Nichita

2 mai 2015-DNA îl plasează sub control judiciar pe Nichita, interimar Mihai Chirica, Chirica este absolventul Universității Politehnice de la Iași, fost inginer la Conest, firma de construcții

2016-2022-primar al Iașului este Mihai Chirica, fost PSD, actualmente PNL, sub Gheorghe Nichita a ocupat succesiv postul de director tehnic și viceprimar

Februarie 2022-DNA îl plasează sub control judiciar pe Mihai Chirica, acesta nu mai poate exercita atribuții de primar, înlocuit interimar de Daniel Juravle, absolventul Școlii de Economie din Iași.

Mihai Chirica a fost agățat cu un dosar de corupție care implică mafia imobiliară în cârdășie cu funcționarii din primărie. Mai are multe alte dosare, administrate de DNA și de DIICOT.

Dosarul a explodat odată cu scurgerea de informații dinspre Direcția Economică a Serviciului Român de Informații înspre un ziar local, Reporteris, oficină a lucrătorilor de informații.

Lideri politici locali au fost băgați în pușcărie pe dosare unde SRI și-a adus contribuții semnificative: Gheorghe Nichita, primar, Relu Fenechiu, fost deputat și fost ministru la Transporturi, Cristian Adomniței, președinte Consiliu Județean. Alături de o pleiadă de afaceriști veroși.

De câțiva ani, SRI nu mai poate contribui legal, direct și la vedere, la instrumentarea cazurilor de corupție. Așa că a apelat la scurgerea de informații către presă, care scurgeri se transformă în sesizări din oficiu ale procuraturii.

Luna august 2021 consemnează ultima cumetrie a găștii mafiote a Iașului, cu primarul Chirica, viceprimarul Harabagiu, gazdă, și fostul șef al SRI Iași, generalul Tiberiu Simion, în prim-plan.

În ultimii ani, ieșeanii au asistat la o dezvoltare imobiliară fără precedent, cu niveluri uriașe ale poluării, ale traficului auto și ale corupției administrativ-politice.

Odată instalat la primărie, cu o mână de fier și dirijat de către rechinii imobiliari, Mihai Chirica a purces la o epurare masivă a aparatului administrativ, concediind o serie de lucrători acoperiți ai SRI al căror rol în administrație este asemănător prizelor și geamurilor din fiecare locuință. Lucrătorii acoperiți ai SRI din instituțiile de stat vizează atât fluxurile informaționale, cât și fluxurile financiare.

În lunga sa carieră politico-administrativă Mihai Chirica a acționat împotriva SRI Iași: 1. ca director tehnic în primărie, a adus serviciile secrete rusești la Iași odată cu contractul de cărbune încheiat cu firma lui Boris Golovin, 2. a promovat un vector politic sub forma lui George Simion, 3. a efectuat propagandă unionistă sub umbrela dușmanului de moarte al SRI, anume SIE, 4. a promovat interesele rusești recent prin primirea unui diplomat rus în primăria Iași, 5. a promovat interesele rusești prin primirea în primărie a bașcanei Găgăuziei moldovenești, care apoi a cerut prețuri preferențiale la gaz companiei rusești Gazprom.

Chirica putea fi pus sub control judiciar de 1000 de ori până acum, dar i s-a scurs timpul și a trebuit înlăturat.

Din păcate, Iașul nu are o soluție corectă la dispariția din viața politică a lui Chirica. Ceilalți politicieni locali nu au anvergura unui politician adevărat și sunt plini de slăbiciuni și de dosărele compromițătoare bine dosite.
Și nici nu văd eu ca posibilă intrarea în Palatul Roznovanu a unui politician de factură nazistă în genul lui Mihai Albișteanu sau a dianei șoșoacă.

Am eu suspiciuni că Daniel Juravle, noul primar în exercițiu, ca și Eduard Boz, sunt pionii acelorași interese care le-au eliminat sponsorii politici.

P. S. Ultima ieșire publică a lui Chirica a indicat un război personal acerb cu Denisa Ionașcu, secretarul primăriei, care corespunde perfect profilului de colaborator cu SRI. Tot o femeie l-a doborât și pe Gheorghe Nichita: Adina Samson Kramer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu