duminică, 8 mai 2022

La SRI Iași afară-i vopsit gardul...

Știre senzațională: clădirea SRI Iași, recent modernizată. Mai exact, una din clădirile SRI Iași, recent modernizată. SRI Iași mai folosește și alte clădiri și incinte, cu locație conspirativă, sedii de firme și locuințe private.

În fine, ce este SRI Iași. SRI Iași este, în acte, Direcția Regională de Informații Iași din cadrul Serviciului Român de Informații, principalul serviciu de informații intern, integrat în comunitatea de informații a NATO, promovată de la rangul de la Direcție/Secție Județeană la Direcție Regională. Înainte de 1989, se numea Inspectoratul Județean de Securitate, subordonat Departamentului Securității Statului al Republicii Socialiste România și avea sediul pe Sărărie. Marea majoritate a lucrătorilor de informații de la SRI Iași sunt acum născuți după 1989 sau educați după 1989. Cu toate acestea, limba rusă a rămas o limbă străină apreciată la ei...

Noul șef al SRI Iași a decis că e timpul de o schimbare. În fine, planul de modernizare e public. Din el extragem unele detalii semnificative:

1. clădirea are spații de birouri, ateliere (sic!), garaj, tunel de evacuare

2. clădirea va avea un grad sporit de autonomie energetică, panourile solare vor produce energie pentru apă caldă, nonstop, acolo se lucrează, în general, în 3 schimburi a câte 8 ore, 08:00-16:00, 16:00-00:00, 00:00-08:00, cam același program la toate unitățile militare din toate instituțiile, se dorește scăderea costurilor energetice pentru a reduce cheltuielile de funcționare și administrare, șeful SRI Iași e atent la buget

3. se va spori gradul de protecție fonică, probabil că ceva s-a modificat în sensul prevenirii ascultării din exterior, vata bazaltică de 20 cm grosime pare o chestie serioasă rău

4. senzorii de mișcare vor fi îmbunătățiți sau vor fi montați pentru prima dată, putem bănui că senzorii de mișcare au minim unul din următoarele roluri: eficientizare energetică, protecție anti-efracție (într-un august recent un ninja neprins a spart unul din sediile Finanțelor)

5. aer condiționat montat în toate birourile unde lucrează funcționărimea (analiștii și operativii) și șefimea.

În final, SRI Iași dispune de un șef nou, în termeni relativi (ridicat în carieră în timpul generalului Coldea), de atribuții sporite teritorial, de o clădire modernizată, de personal nou, tânăr, înalt calificat. Nu știu ce așteptări să aibă societatea civilă de la ei că nici nu mai știm cine e în civil în societatea civilă și cine e civil.

SRI Iași se ocupă, așa la o enumerare rapidă, de clanurile interlope, de extremiști, de organizații etnice, de străini care caută să cumpere influență, de spionajul cu acoperire economică și culturală, protecția antiteroristă a aeroportului, dar și de vecinul Alexandru din Dorohoi care, de fapt, e Sașa din Sankt Petersburg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu