duminică, 2 octombrie 2022

Lupta de la București din 2 octombrie 2022

Azi a avut loc o luptă la București între simpatizanții lui George Simion și ai dianei șoșoacă, în regia ministrului Poliției, Lucian Somnorosul Bode de la PNL.

Ambele tabere s-au adunat în locații diferite totuși, pentru un protest anti-guvernamental cu aceleași revendicări. Ambele tabere au pretins fals că nu sunt proteste politice în favoarea unui lideri sau a unui partid politic.

În cele ce urmează, voi explica dinamica protestelor din experiența mea de mitingist la Iași și în alte locuri. Legea prevede că mitingurile trebuie declarate la primărie, care primărie dă aviz favorabil sau nefavorabil. În lipsa avizului expres, se prezumează avizul favorabil. Pe de altă parte, Constituția republicii spune că adunările publice pașnice sunt protejate de unde autoritățile au înțeles că trebuie să provoace violențe prin agitatori/provocatori pentru a denatura legitimitatea protestelor.

Deoarece diana șoșoacă a făcut apel la intervenția jandarmilor împotriva lui George Simion, eu tind să cred că doar protestul dianei șoșoacă a fost autorizat. Dar acest aspect nu are o importanță majoră. Eu cred că dianei șoșoacă i-a fost frică să nu fie bătută, deși ea cu o zi înainte își bătea joc de jandarmi și de polițiști într-unul din faimoasele ei live-uri pe Facebook.

Perimetrul oricărui protest de amploare ori care riscă să degenereze în confruntări fizice este restricționat, în sensul că nu este permis de către jandarmi accesul persoanelor sau grupurilor de persoane care nu sunt acceptate de către organizatori.

Simion și ai lui s-au adunat la Universitate (Piața Universității), șoșoacă și ai ei s-au adunat la Victoriei (Piața Victoriei), la Guvern. Simion a mers în marș cu mulțimea spre locația lui șoșoacă, încercând să o izgonească sau să o supună. Aici devine interesant: știindu-se animozitățile personale și orgoliile exacerbate ale celor 2 lideri de proteste, asezonate cu ambițiile prezidențiale, forțele de ordine, respectiv jandarmeria, au permis accesul în perimetrul restricționat al protestului lui șoșoacă al simpatizanților AUR cu mesaje și steaguri proprii ale AUR, lucru de natură să o enerveze pe șoșoacă.

Pentru mine, este evident că George Simion are simțul ”străzii”, iară nu diana șoșoacă. Apoi să nu uităm că AUR are infrastructura de partid specifică partidelor mari, de unde și capacitatea de mobilizare.

Dincolo de aplicarea de manual a dictonului Divide et impera, am asistat cu toții la aplicarea principiului oglindirii, provenit din științele sociale. Când vrei să obții concesii de la o persoană oglindește-i statusul și poziția într-un spațiu închis. De exemplu, avocații de pe Wall Street oglindesc ceea ce fac în sala de judecată judecătorii care judecă un litigiu comercial. Dacă șeful te primește în birou în picioare și rămâne în picioare, rămâi și tu în picioare. Dacă șeful e așezat, trebuie să faci în așa fel încât să adopți poziția șezândă a șefului. Dacă ai de încheiat o tranzacție și interlocutorul are o mână sau două mâini pe masă faci la fel.

Concluzionând, pe dinamica protestelor, eu am o expertiză avansată deoarece am observat la Iași 2 fenomene la protestele anti-Nichita: afiliați la un protest autorizat care au denaturat protestul împingând lumea la părăsirea perimetrului și mersul în marș pe un traseu neaprobat, încălcând astfel legea, dar și aliați care au anunțat un protest neautorizat înaintea protestului autorizat, în același perimetru, dar la ore diferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu