sâmbătă, 29 octombrie 2022

Reacție la mitingul AUR Iași de sâmbătă, 29.10.2022

Am observat mitingul AUR de azi așa cum am făcut-o și în alte dăți, la protestele anti-Dragnea și anti-vaccin. Am avut 2 curiozități majore: cine vine și ce latră.

În primul rând, mitingul AUR Iași a fost autorizat de către comisia de adunări publice de la Primăria Iași, ceea ce înseamnă că organizatorii au dorit protecția forțelor de ordine față de eventualele provocări, distorsiuni.

Apoi, deși eu nu eram cu ăia de la AUR mi s-a permis accesul în perimetrul restricționat al unei adunări publice declarate.

Mitingul a fost anunțat doar prin centrul orașului, nu și în cartiere, prin afișe neasumate politic.

Curios este faptul că anunțul mitingului a fost larg popularizat pe Facebook prin pagini AUR locale. Ceea ce îmi aduce aminte de același mecanism de comunicare care a fost cu precursorul AUR, Partidul Alianța Noastră România al lui Marian Munteanu, fostul lider al studenților în Piața Universității în 1990 și turnător dovedit la Securitatea ceaușistă.

Un fost colaborator al meu din societatea civilă ieșeană pe bune mi-a atras atenția atunci că Facebookul a cunoscut o creștere exponențială de pagini de Facebook locale ale PANR. În urma unei analize proprii și personale, atât inflația de pagini de Facebook ale AUR, cât și ale PANR, se potrivește pe modelul conturilor de troli de Internet ruși dovediți. Cu mențiunea că practica românească a avut model rusesc, dar susținere din interior (tăcere complice a Direcției de Apărare Cibernetică a SRI).

Revenind la miting, am observat mai multe aspecte:

-număr foarte mic de participanți, în jur de 50, cu mărinimie, dată fiind și vremea blândă

-delegații numeroase din comunitățile rurale din județul Iași, mai ales din zona Pașcaniului, fără reprezentare din celelalte orașe ale județului, absență notabilă a cuibului naționalist de la Clubului Copiilor din Târgu Frumos

-vârste variate, de la copii la oameni în vârstă, predominant bărbați

-au absentat nemotivat vectori suveraniști, extremiști, naționaliști, rusofoni din județ: doctorul Răzvan Constantinescu, profesorul Augustin Cezar Vieru, studentul Emilian Man, fostul europarlamentar Cătălin Ivan

-au fost prezenți parlamentarii Albișteanu SIE, ”Crimeea e a Rusiei-TVR Iași”, Ivănuță, și Ciucanu, care nu e parlamentar, toți foști colegi în Partidul Noua Republică și în PANR

-am suspiciunea că la mitingul AUR a participat și Igor Istrati de la Partidul Alianța Pentru Patrie Iași al tripletei Asimionesei-Ștefănescu-Dragnea

-mesaje sociale fragmentate, anti-occidentale, anti-guvern

-candidatul AUR Iași la alegerile locale din 2024, profesorul Silviu Gurlui, a susținut un spici citit cu poticneli și cu grave dezacorduri gramaticale, de pe telefon, plin de dulcegării, care nu a trezit pic de emoție în rândul participanților, oameni de condiție modestă în majoritatea lor care nu puteau să înțeleagă punctajul stabilit de la București

-am observat mult mai mulți cetățeni care refuzau să primească fluturașii  cu revendicările mitingului decât cei care erau interesați

-parlamentarul AUR Iași Ivănuță a denunțat șantajul energetic practicat de Rusia, curios aspect.

Am primit încă o confirmare a faptului că partidul AUR este o creație a ”bătrânilor din servicii”, de ex. Tiberiu Simion-fost șef SRI Iași, Cornel Dogaru-fost șef SRI Iași, adică acei ofițeri în rezervă și activi care au răspuns pozitiv la apelul lui Putin din 2014 ca România să se desprindă din spațiul euroatlantic și să adere la spațiul Noii Rusii. Ciucanu, Gurlui, Albișteanu și Ivănuță sunt iepurași de câmp trimiși de ”bătrânii din servicii” cu mesaje de presiune pe politicienii de la București.

Înaintea vizitei la Iași a lui Marian Munteanu prin care valida organizația locală a PANR, am primit 2 telefoane ciudate: primul, binevoitor din partea unui protector anonim, care mă anunța că sunt luat în vizor ca potențial simpatizant PANR și că voi fi invitat să-l primesc la Iași pe Marian Munteanu, dar că ar fi mai bine să refuz invitația, și al doilea telefon, la fel de binevoitor, cu invitația oficială de la PANR Iași, din partea unui tânăr care a candidat, fără succes, la alegerile generale din 2016 din partea PANR Iași.

Mitingul AUR de azi a fost prefațat de o provocare ideologică în vară la Hălăucești, jud. Iași, din partea unui ONG care a avut luări de poziții publice, necredibile, împotriva SRI, vizavi de proiectele noilor legi de securitate națională, și de o provocare etnică la Iași, de dată foarte recentă cu vandalizarea unui panou public legat de pogromul de la Iași, temă care provoacă puternice alergii ideologice extremiștilor antisemiți de la AUR.

Mitingul AUR de azi nu a fost o demonstrație de forță ideologică și organizatorică, ci o modalitate prin care AUR arată că mai există, că nu a sucombat încă luptelor intestine, și, în aceeași măsură, că ”bătrânii din servicii” dispun de suficiente marionete.

Pe de altă parte, reorientarea politico-ideologică a profesorului Silviu Gurlui dinspre USR Iași spre AUR Iași are toți indicatorii relevanți ai unui control ocult asupra prezenței sale în spațiul public, lucru pe care i l-am reproșat public pe contul său de Facebook. Amintesc cititorilor că alegerile locale din Iași vor fi extrem de atipice: un primar în funcție vânat de procuratură și de SRI, îmbrățișat strâns, prea strâns, de către SIE, traseist politic cu larg sprijin public, dezavuat public de președintele Iohannis, o opoziție locală fragmentată într-un PSD facționalizat și într-un USR unde aleargă pe același culoar Chichirău, Bodea și Timofciuc, un candidat de operetă în persoana rectorului Tudorel Toader, un candidat din mediul intelectual-academic în persoana profesorului Silviu Gurlui.

Ce diferență uriașă între naziștii ieșeni de teapa lui Marius Pârciu de la Noua Dreaptă în anii 2000 și naziștii ieșeni de proveniență ”academică”(=securistică) de teapa lui Gurlui, Ciucanu și Albișteanu de la AUR Iași în anul 2022!

Vă mulțumesc pentru atenție!

Doamne-ajută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu