marți, 13 mai 2008

Activitatea cvasi-inexistenta a MEP Dumitru Oprea

Deputatul european Dumitru Oprea nu-si foloseste site-ul pentru a ne informa asupra participarii sale la lucrarile Comisiei pentru Cultura si Educatie, nici macar asupra subiectelor majore dezbatute in cadrul Comisiei.
A trebuit sa intru pe site-ul Parlamentului European pentru a afla despre raportul Vasco Graça-Moura privind patrimoniul cultural comun.

Considerând sectorul cultural European ca o dimensiune esenţială a Strategiei de la Lisabona, Deputaţii au aprobat, joi, un raport în care se cer eforturi suplimentare pentru promovarea unui patrimoniu cultural comun.

Dacă Europa se află înaintea celorlalte continente, este din cauza patrimoniului său cultural, menţionează raportul realizat de Vasco Graça-Moura (PPE-DE, PT). Bogăţia culturală a Europei constituie o autentică valoare adăugată şi acordă un rol identitar fundamental Europei şi Uniunii Europene, estimează Deputaţii, care salută comunicarea din 2007 a Comisiei privind o agendă Europeană a culturii într-o lume în proces de globalizare.

Agenda Comisiei are însă unele puncte slabe, estimează Deputaţii. Nu furnizează detalii cu privire la finanţare şi sunt puţine referiri la importanţa parteneriatelor între oraşe.


Marca"Patrimoniu European"


Chiar dacă programele Uniunii Europene în sectorul cultural contribuie la coeziune, la o veritabilă convergenţă, la creşterea economică, la dezvoltarea durabilă, la inovaţii, la asigurarea de locuri de muncă şi la competitivitate, Deputaţii estimează că programele existente nu reflectă complet implicaţiile în materie de patrimoniu cultural comun al Europenilor.


Parlamentul invită Executivul să propună programe specifice menite să asigure menţinerea patrimoniului cultural al Europei, şi să creeze marca "Patrimoniu European", care să pună în valoare dimensiunea Europeană a bunurilor culturale, a monumentelor, a siturilor istorice şi a locurilor de comemorare.


Deputaţii recomandă totodată Consiliului şi Comisiei să asigure un program menit să valorizeze patrimoniu clasic European şi contribuţiile istorice ale culturilor naţionale. La fel, ei estimează importantă o diplomaţie culturală Europeană, şi propun elaborarea unei liste cu "locuri de pelerinaje culturale" în toate Statele Membre.


Identificarea sectoarelor ameninţate


Deputaţii solicită Comisiei să identifice sectoarele aflate în criză, cum este cel al editării, în care creaţia literară de calitate este ameninţată de "best-seller",şi cel al muzicii, ameninţat de piraterie. Deputaţii cer Comisiei să facă totul pentru a asigura respectarea şi protecţia drepturilor de proprietate literară şi artistică.


Parlamentul cere Comisiei să identifice politicile de sprijinire a traducerilor literare şi să asigure un program de alorizare a promovării limbilor Europene în lume.


În sfârşit, pentru a promova valorile actuale, Parlamentul recomandă Comisiei şi Statelor Membre să organizeze un An European care să comemoreze o personalitate Europeană marcantă. Deputaţii sugerează ca anul 2010 să fie anul European care-l comemorează pe Chopin, iar 2011 să fie desemnat "Anul European al clasicilor greci şi latini".

Stiti cum se spune, domnule deputat european Dumitru Oprea? Cine fuge dupa doi iepuri nu prinde nici unul...

2 comentarii:

  1. Mai corectule, dacă tot ai învăţat copy-paste (merge şi CtrlC-CtrlV)
    nu ştii să pui şi sursa informaţiilor*
    http://www.europarl.europa.eu/news/expert/briefing_page/25390-100-04-15-20080401BRI25389-09-04-2008-2008/default_p001c007_ro.htm
    Cînd nu indici sursa citată, se numşte plagiat. Un tip atît de inteligent şi de corect ar trebui să acţioneze "în spiritul şi în litera legii".
    Eşti simpatic....

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim: merge si linkul meu

    RăspundețiȘtergere