vineri, 24 aprilie 2009

ANOSR, în pragul pierderii legitimităţii

ANOSR-Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, n. 1998-m. 2010(?)

ANOSR- speranţa intrată în comă

ANOSR este una dintre cele 3 federaţii studenţeşti din România, alături de UNSR şi USR. A fost înfiinţată în 1998. Este membră a ESU.
Ultimii 4 şefi ai ANOSR au fost:
Viorel Preoteasa (2005-2006)- din centrul universitar Timişoara, OSUT (Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara)
Ligia Deca (2006-2007)- din centrul universitar Constanţa, Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă din Constanţa
Irina Tudor (2007-2008)- din centrul universitar Bucureşti, Liga Studenţilor din Şcoala Natională de Studii Politice şi Administrative
Cezar Haj/Hâj (2008-2009)- din centrul universitar Iaşi, Asociaţia Studenţilor Bioingineri- UMF Iaşi
Ultimii 2 preşedinţi ai ANOSR nu mai sunt liderii unei organizaţii studenţeşti reprezentative pe o universitate de stat. Irina Tudor nu a reprezentat pe toţi studenţii din Bucureşti înainte de a deveni preşedinte ANOSR. Cezar Haj a reprezentat o facţiune a organizaţiilor studenţeşti de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Începând cu Irina Tudor ANOSR a început să piardă puternic din legitimitate şi reprezentativitate.
Războiul stă să izbucnească la nivelul centrelor universitare afiliate la ANOSR. Până acum se convenise asupra unei formule de alternanţă la putere a centrelor universitare. Viorel Preoteasa- Timişoara, Ligia Deca- Constanţa, Irina Tudor- Bucureşti, Cezar Haj- Iaşi. Cele mai puternice organizaţii studenţeşti afiliate ANOSR se găsesc la Timişoara, Constanţa, şi poate Cluj. Iaşul este departe de a fi puternic în reprezentarea activităţii ANOSR în teritoriu. Ligile ANOSR din Iaşi sunt fie inactive, fie în plină destructurare (LSE, ASFI, LSETH). Majoritatea ligilor ANOSR din Iaşi depindeau şi depind de ajutorul acordat de Casa de Cultură a Studenţilor (CCS), condusă încă (?) de un liberal, Adrian Căliman.
Ligile ANOSR din Iaşi şi probabil şi din alte centre universitare în scădere de potenţial nu mai reuşesc să obţină finanţare prin ASS sau CCS. Poate chiar prezenţa ministrului Educaţiei, Caty, de la PSD determină această situaţie.
Robert Santa şi Cezar Haj sunt vectorii principalelor grupări de presiune în conflict de la vârful ANOSR. Robert Santa face parte din vechea gardă a liderilor studenţeşti, în care era şi Ligia Deca. Ca preşedinte al OSUT, Robert Santa este nemulţumit de cel puţin 3 chestiuni:
1. Iaşul nu merita să conducă ANOSR prin Cezar Haj deoarece centrul universitar Iaşi a scăzut din putere şi influenţă.
2. Cezar Haj nu s-a consultat cu toate organizaţiile din teritoriu înainte de declanşarea minigrevei din 2 aprilie 2009. Robert Santa a fost pus în faţa faptului împlinit.
3. Cezar Haj nu a înţeles să motiveze ligile ANOSR din teritoriu să nu mai stea cu mâna întinsă la Guvern, Minister şi ASS pentru finanţarea proiectelor din teritoriu.
Să nu uităm că Robert Santa declara pe forumul OSUT pe 26 martie că negocierile dintre ANOSR şi Abramurica fuseseră un succes fără a face vreo referire la acţiunile de protest ce urmau a se desfăşura peste 4 zile. Aici
Eu am fost membru activ al Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Iaşi (ASFI), ligă afiliată ANOSR. În această calitate trag un semnal de alarmă plin de tristeţe:
ANOSR se află în acest moment sub influenţa factorului de tip Ionuţ Gânju. Ionuţ Gânju a fost preşedintele Alianţei Studenţilor Români din Iaşi, ASR, afiliată UNSR. Ultimii 2 ani de activitate ai lui Ionuţ n-au însemnat decât un joc de imagine, influenţă şi putere. S-a implicat puternic în politică, ca lider studenţesc (!), la început colaborând cu vectorii PSD ai UNSR care controlau campusul Tudor din Iaşi, iar în 2008, asociindu-se cu Dumitru Oprea, fostul rector UAIC, lider PDL. Ionuţ Gânju a avut ieşiri publice extrem de puternice împotriva primarului PSD de Iaşi, Gheorghe Nichita (nu Nechita, măi bucureştenilor), împotriva fostului ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, de la PNL. Ionuţ Gânju a avut uşa deschisă nu numai la biroul lui Dumitru Oprea, dar şi la Dan Cârlan, Nuţi Udrea şi Mihaela Popa, toţi vectori PDL, pe Iaşi sau Bucureşti.
În preajma protestelor anemice ale ANOSR din 2 aprilie, Cezar Haj a fost acuzat din toate părţile că a adus ANOSR de partea PNL. Or, mi se pare total incorectă implicarea ANOSR sub o formă sau alta în politică. Că UNSR face asta de când se ştie chiar nu mă interesează. Dacă poziţionarea UNSR faţă de Caty este lipsită de etică nu înseamnă că şi ANOSR trebuie să se comporte ca un satelit al PNL din societatea civilă.
Numai intervenţia vechii gărzii a ANOSR, Ligia Deca, Traian Brumă şi Vlad Atanasiu, poate frâna dispariţia ANOSR la orizontul anului 2012 ca urmare a desprinderii centrelor universitare din Ardeal şi Dobrogea. Moldova va fi anexată de UNSR, urmaşul UTC, iar Bucureştiul va fi independent, aşa, ca Sorin Oprescu.
Până la intervenţia morală pe care am solicitat-o mai sus şi până la alegerile următoare pentru şefia ANOSR, invit pe toţi care au habar de ANOSR la o perioadă de reflecţie asupra problemelor ridicate de mine.
Ligile ANOSR din centrele universitare leneşe suferă la următoarele capitole: HR, PR şi proiecte.
Confirmarea Ligiei Deca pentru al doilea mandat la şefia Uniunii Studenţilor din Europa (ESU) trebuie să fie semnalul unei reforme profunde a felului în care organizaţiile membre ANOSR înţeleg să fie legitime, reprezentative şi influente.
Organizaţiile studenţeşti care au făcut protestele anemice din 2 aprilie abia dacă reprezintă 10.000 de studenţi din cei peste câteva sute de mii de studenţi din România... La Iaşi, centrul universitar care l-a propulsat pe Cezar Haj la şefia ANOSR, abia dacă au fost 200 de protestatari, anunţaţi cu o zi înainte!!! Numărul studenţilor participanţi la protestele de la Iaşi din 2 aprilie a.c. a fost aproape egal cu numărul cumulat al forţelor de ordine, al jurnaliştilor şi observatorilor trimişi de PSD, PNL şi PDL. Unde sunt acele vremuri când la un semn energic al negociatorilor ANOSR cu Ministerul Educaţiei zeci de mii de studenţi inundau centrele universitare pentru susţinerea unor revendicări juste, purificate de chestiuni politice?
Argumente pentru acuzaţiile pe care le aduc la adresa mandatului superficial al lui Cezar la conducerea ANOSR:
-revendicarea cu taxele de şcolarizare nu ţinea de minister
-taxele de cazare nu sunt reglementate de Abramburica, ci de universităţi (aici Cezar nu putea ataca pe rectorii de dreapta. Iaşi-Vasile Işan-Relu Fenechiu-Cristian Adomniţei...)
Odată cu dispariţia ANOSR ne vom întoarce la situaţia de dinainte de adoptarea Legii Învăţământului din 1995... Mă gândesc chiar la o comparaţie între CDR şi ANOSR...
Trist, trist, trist.

ANOSR=speranţa intrată în comă

Alte analize găsiţi pe
Blogul lui Ionuţ Gânju, lupul moralist
Complex Studenţesc Timişoara- 3 aprilie, 2 aprilie
Blogul lui Mihai Ciobotaru
Blogul lui Cristian Tudosă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu