luni, 1 iunie 2009

Guvern de coaliţie rezultat după legislativele anticipate din Republica Moldova

Aici aduceam în discuţie posibilitatea ca în Parlamentul Republicii Moldova rezultat din legislativele anticipate să intre pe lângă comunişti (PCRM) şi cele trei partide democratice, PL, PLDM şi AMN, şi un bloc de centru-stânga, care va face jocurile la alegerea noului Preşedinte şi la formarea noului guvern.
Iată că anunţul lui Dumitru Braghiş, liderul PSD, vine să confirme această teorie.

PSD vrea crearea unei liste comune cu partidele social-democrate-Jurnal TV.md

Braghiş, Diacov şi Tarlev nu exclud că PSD, PDM şi UCM vor participa pe o listă comună la alegerile parlamentare anticipate-Unimedia.md

Unirea forţelor de centru stânga este necesară”. Declaraţia aparţine liderului PSD, Dumitru Braghiş, lansată azi, 1 iunie, în perspectiva organizării alegerilor anticipate. PSD a propus formarea unei liste unice PDM-ului, UCM-ului, Partidului Moldova Unită şi restul formaţiunilor politice şi candidaţilor independenţi care au viziuni de centru stânga în baza listei PSD. De această părere nu sunt şi restul formaţiunilor de centru stânga.

Rugat să comenteze de ce partidele de stânga ar urma să candideze pe lista PSD, Braghiş a declarat că la alegerile din 5 aprilie social-democraţii au acumulat mai multe procente în comparaţie cu PDM şi UCM.

Braghiş a mai declarat că trebuie de format o altă Comisie Electorală Centrală, deoarece “alegerile de la 5 aprilie au fost falsificate şi cu participarea CEC-ului”.


Solicitat de UNIMEDIA, Dumitru Diacov, lider PDM, a anunţat că ei, de asemenea, sunt pentru a merge pe o singură listă. „Dar după cum evoluează lucrurile, facem separat conferinţe de presă... nu ştiu. Cu toţii aşteptăm ziua de 3 iunie”, a mai adăugat Diacov.

Vasile Tarlev, lider UCM, a declarat: „O propunere din partea PSD-ului nu a parvenit în adresa UCM. Daca va apărea, se va dicuta. Deocamdată, nu pot să mă pronunţ.”

Ana Tcaci, preşedintele partidului „Moldova Unită”, nu a fost de găsit.

În context, amintim că la data de 15 mai, Tcaci a anunţat că vrea ca partidele, care nu au trecut pragul electoral, să meargă în eventualele alegeri anticipate pe o listă comună.

Potrivit liderului PSD, în următoarele săptâmâni vor ieşi împreună partidele care vor merge pe o listă comună, asta în cazul în care vom avea anticipate.

Amintim că la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, PSD a acumulat – 3,70%, PDM-2,97, UCM – 2,75% şi Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” - 0.22%.

Iată ce ziceam aici, iar Eleonora Lisnic, jurnalista de la ziarul din Chişinău, Capitala, a ţinut să dezmintă:

Să zicem că cele trei partide democratice ale opoziţiei democratice, PL, PLDM şi AMN, vor crea un bloc politic în vederea legislativelor anticipate. Ţinta maximă ar putea obţinerea a cel puţin 55% din voturi.
Să zicem că cele trei partide democratice ale opoziţiei democratice nu se vor ataca reciproc.
Să zicem că PCRM nu are şanse să obţină peste 45% din voturi.
Să zicem că mare parte a partidelor din opoziţia neparlamentară sunt controlate de agenţi de influenţă comunişti.
Să zicem că o parte a acestor partide care n-au intrat în actualul legislativ vor crea un bloc de centru-stânga sau chiar de dreapta, în mod artificial. Sub forma unei alianţe sau chiar a unei fuziuni în jurul PPCD sau UCM.
Să zicem că acest bloc va cuprinde MAE, PSDM, PD, PPCD,UCM.
Să zicem că după legislativele anticipate vom avea următoarea structură politică a Parlamentului din Republica Moldova: Alianţa Democratică Liberală (47%), PCRM(43%), Blocul de Centru-Stânga (10%).
Preşedinte interimar ar putea fi Vladimir Voronin sau un agent de influenţă al PCRM. Pe cine ar nominaliza acest preşedinte interimar? 1. Pe cineva de la PCRM, 2. pe cineva din Blocul de Centru-Stânga, 3. pe cineva din Alianţa Democratică Liberală, 4. un tehnocrat neafiliat politic care să conducă un guvern de tehnocraţi cu mandat limitat.
Să zicem că totuşi acest bloc de centru-stânga va fi creat şi că el va accede în Parlament.
Pe cine credeţi că va susţine acest bloc de centru-stânga satelizat de PCRM?

Analiză: Braghiş de la PSD va încerca crearea unui bloc de centru-stânga sau va negocia cu celelalte facţiuni de centru-stânga topirea prin fuziune în PSD. În eventualitatea accederii în Parlament Braghiş va negocia voturile acestui partid sau bloc de centru-stânga pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova şi a noului guvern de după legislativele anticipate posibile după 3 iunie. Acest grup politic ar putea susţine pe comunişti sub pretextul asigurării stabilităţii. Pentru ca ideea lui Braghiş să capete contur, comuniştii şi agenţii lor de influenţă vor trebui să asigure acoperire media în mediul rural şi urban pentru Braghiş.
Este extrem de interesant de urmărit ce poziţie vor adopta liderii celor 3 partide democratice din actualul legislativ moldovean: Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean, faţă de posibilitatea coalizării facţiunilor de centru-stânga în jurul PSD-ului lui Dumitru Braghiş. Celelalte facţiuni carea s-ar putea coaliza cu PSD sunt: PDM, lider Diacov, UCM, lider Tarlev, Partidul "Moldova Unită", lider Ana Tcaci.

Targetul lui Braghiş: electoratul rusofil, 35-45 de ani, urban, activ profesional, care nu (mai) vrea să voteze cu comuniştii, dar care consideră că partidele liberale sunt extremiste, cei care caută centrul politic care ar fi trebuit asigurat de AMN.

Una din informaţiile cu care lucrez, ca şi observator al instabilităţii politice din Republica Moldova, este aceea furnizată de Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului: marea majoritate a partidelor neparlamentare sunt controlate de agenţi de influenţă ai comuniştilor şi foşti colaboratori de-ai lor.

Lucraţi cu predicţii politologice:
(Observaţie: Deşi eu spun Blocul Liberal, se pare că PL, PLDM şi AMN vor merge separat la anticipate în ideea că separat vor lua mai multe mandate iar împreună mai puţine.)

Varianta 1:
PCRM obţine mai multe voturi decât cele 3 partide democratice
PCRM-47%
Blocul Liberal-44%
Facţiunile de centru-stânga reunite în jurul PSD-9%

Varianta 2:
Blocul Liberal obţine mai multe voturi decât PCRM
Blocul Liberal-47%
PCRM-44%
Facţiunile de centru-stânga reunite în jurul PSD-9%

Varianta 3:
PCRM obţine peste 51%
Restul se duce la Blocul Liberal

Varianta 4
PCRM obţine peste 51%
Facţiunile de centru-stânga trec de pragul comun de 6%
Blocul Liberal obţine aproximativ 43%

Varianta 5:
Blocul Liberal obţine peste 51%
Restul se duce la PCRM

Varianta 6:
Blocul Liberal obţine peste 51%
Facţiunile de centru-stânga trec de pragul comun de 6%
PCRM obţine aproximativ 43%

Varianta 7:
AMN obţine mai puţine mandate decât facţiunile de centru-stânga
PCRM nu obţine majoritatea de 51%.

Care variantă credeţi că este mai probabilă?

Un comentariu:

  1. principalul - important (cum cinta P.Stratan) sa se faca o schimbare in clasa politica, sa vina la conducere tineri, care sa nu ne minta ca e stabilitate si sa ne zica ca criza o sa ne ocoleasca...
    daca inflatia "real" este 17 % pai sa se spuna ca e asa si, nu 12% sau 14%
    Ar fi bene daca sar face o comisie care ar ancheta pe politicieni, judecatori...(aici este coruptia ce mare)

    RăspundețiȘtergere