duminică, 15 septembrie 2013

Societatea civilă şi protestele legate de Roşia Montană

Alegerile şi dezbaterile publice pe teme majore le asemăn unei curse de cai. Vor exista nuclee dure care susţin fiecare tabără, dar vor fi şi cetăţeni care se vor ralia calului câştigător, adică acel punct de vedere care tinde să se impună.
Punctul de vedere al protestatarilor se va impune, la un moment dat, sau va fi acceptat de către Parlament.
Inducerea fricii şi denigrarea protestelor, tactici practicate de presă, politicieni şi Roşia Montană Gold Corporation, se vor întoarce tocmai împotriva celor care o practică. La anul vom fi chemaţi la urne să ne pronunţăm în legătură cu reprezentanţii României în Parlamentul European şi noul preşedinte al ţării. Clasa politică actuală are şanse să piardă mult din influenţă dacă electoratul va sancţiona actualele partide parlamentare pentru trădarea practicată în chestiunea Roşiei Montane. Electoratul se va mobiliza şi se va îndrepta către outsideri cu un istoric şi discurs anti-sistem.
Un aspect pe care vreau să-l semnalez este profunda dezamăgire a electoratului USL faţă de performanţele lui ponta şi atitudinea USL în favoarea proiectului minier de la Roşia Montană. Promisiunile lui ponta nu au fost respectate, iar electoratul USL îl va sancţiona foarte dur. Dacă PNL şi PSD vor candida separat pentru alegerile europene, pierderile de imagine şi de încredere cele mai mari se vor contabiliza către PSD şi ponta.
O parte din alegătorii USL de anul trecut se vor radicaliza susţinând protestele de stradă până când guvernul şi/sau Parlamentul vor recunoaşte justeţea revendicărilor protestatarilor.
Legat de ocuparea căilor de circulaţie, un aspect extrem de important, eu consider că această acţiune este proporţională şi legitimă, raportată la ocuparea discursului public de către susţinătorii ideii de minerit pentru aur cu milioane de tone de cianură la Roşia Montană. Tabăra favorabilă proiectului a ocupat discursul public, iar tabăra opozantă răspunde prin ocuparea spaţiului public. Mesajul protestatarilor s-a făcut auzit, perfect de acord, dar nu s-a făcut înţeles.
Pe linia manipulării practicate de presă, astăzi, la protestele din Piaţa Unirii din Iaşi, am asistat la un episod şocant: o domnişoară reporter de la Digi 24 cu cameramanul aferent a intervievat un protestatar care ţinea un banner, în felul următor: "Ştiaţi că Parlamentul a respins proiectul de lege cu Roşia Montană? Dumneavostră de ce mai protestaţi?"
Cred în succesul revendicărilor din stradă deoarece protestele au raliat foarte multe categorii de public: anarhiştii, anti-corporatiştii, ecologiştii, ongiştii, extrema dreaptă, nostalgicii Alianţei DA, nostalgicii CDR, nostalgicii Fenomenului Piaţa Universităţii, cei care nu au avut de profitat de pe urma guvernărilor PDL şi USL, militanţii altor partide neparlamentare care speră ca la eventualele alegeri anticipate, ca urmare a demisiei de onoare a lui ponta sau a retragerii PNL din guvern, să intre în noul legislativ ş.a.
Aşa cum am făcut-o şi în altă parte, îndemn pe opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană să asalteze cât de intens pot pe toţi demnitarii statului la care au acces, prin petiţii: emailuri, telefoane (Bună ziua, mă numesc X, v-am votat anul trecut la alegerile Y, ce punct de vedere aveţi cu privire la Roşia Montană? Cum veţi vota proiectul în Parlament? Puteţi declara şi în scris că vă veţi opune proiectului?), scrisori, audienţe.
Eu m-am raliat protestelor deoarece m-am săturat ca politicienii şi presa să fie controlate de interesele corporatiste, Parlamentul nu are voie să dea o lege în favoarea unei entităţi comerciale private (dacă s-a mai întâmplat, acest lucru trebuie să înceteze), politicienii trebuie să aibă mai mult bun-simţ şi să fie mai responsabili.
Dacă tabăra favorabilă proiectului minier va câştiga, înseamnă ca statutul de sclavi acordat românilor de către decidenţii interni şi externi va fi confirmat şi meritat cu vârf şi îndesat. Vom deveni o plutocraţie de facto.
Iar sacrificiul făcut în 1989 pentru pluralism şi libertate va fi fost în zadar. Susţineţi protestele aşa cum puteţi şi vom obţine binele comun.
România este plină de spectatori sau de cetăţeni?


Fotografia este de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu