miercuri, 31 octombrie 2018

Cine vinde droguri în Iași?

Liceul de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași se află în mijlocul unui uriaș scandal cu droguri vândute tinerilor și copilul unui ofițer SRI înjunghiat și lăsat să agonizeze ore în șir.

Am făcut legătura dintre interviul colonelului SRI (r.) Gheorghe Șerban de la Iași și articolul de presă cu traficanții de droguri.
1. Prima dată am citit rapid doar articolul de presă din Evenimentul regional de Moldova fără a asculta interviul.
2. După puțin timp, DIICOT Iași dă un comunicat de presă în care spune că elevi de la Liceul de Informatică din Iași vindeau droguri. Am tresărit citind acest amănunt și am revenit la interviu.

Ceea ce leagă cele 2 chestiuni este faptul că băiatul ofițerului SRI era elev la Liceul de Informatică din Iași, în 2016 în clasa a XII-a, cunoscând personal pe elevii implicați în traficul de droguri amintit în comunicatul de presă al DIICOT Iași.

În interviul dat de colonelul Șerban și publicat în Evenimentul regional de Moldova, acesta dă de înțeles că băiatul său a plecat cu el spre școală, unde nu a mai ajuns, că băiatul ar fi avut probleme pe care a încercat să le rezolve singur, fără știrea sau ajutorul părinților, tatăl ofițer SRI și mama lucrător la Poliția de Frontieră, punctul Sculeni.

Apoi, tatăl băiatului ne mai relatează 2 lucruri interesante: organele de cercetare penală, respectiv Poliția Judiciară, Serviciul de Investigații Criminale, s-ar fi justificat în fața părinților că ancheta s-a derulat cu greutate din cauza resurselor umane deficitare, și că, pe plan profesional, nu a avut dușmani cu care să fi avut ”altercații”, un termen care desemnează acțiuni ale interlopilor.

După toate probabilitățile, ancheta în cazul asasinării lui Sabin-Paraschiv Șerban a bătut pasul pe loc deoarece criminaliștii ieșeni și procurorul de caz au dat peste o operațiune sub acoperire a DIICOT Iași. Așadar s-a preferat ca familia copilului să fie umilită cu un verdict neverosimil de sinucidere pentru a nu da de bănuit traficanților.

Încă de la început, am scris pe facebook și pe blogul personal, că, în mintea lui Sabin, școala unde învăța devenise un loc nesigur, probabil din cauza unor găști sau a unor traficanți de droguri care vindeau droguri elevilor de la Liceul Moisil din Copou.
Apoi, am speculat că modul de operare corespunde unei răzbunări duse la îndeplinire de un asasin profesionist care știe să-și ascundă urmele, știe să însceneze o sinucidere, știe să dispară rapid în mijlocul populației civile fără a fi observat.
Copilul a agonizat ore în șir, balta de sânge nefiind observată, la început, de tatăl care trebuia să-l găsească fără suflare. Comanda asasinatului a putut să fie din mediul infracțional, traficanții de droguri și protectorii lor, sau din rândul leprelor din Est. Sau poate acestea coincid în speța de față.
În încheiere, să nu uităm că tot presa a mai dezvăluit implicarea ofițerilor SRI sau de poliție în activități infracționale de genul traficului de droguri, prostituție etc.
Poate în rândul SRI Iași traficanții de droguri care vindeau liceenilor au găsit un protector, coleg de serviciu cu col. (r.) Șerban. Care ar fi aflat și ar fi făcut vâlvă.
Aduc aminte că am cerut anchetă internă la SRI Iași și la serviciul lor de protecție internă. Soldată, se pare, cu plecarea șefului SRI Iași...
Dacă un civil neînsemnat ca mine știe de mult timp de traficul de droguri având drept consumatori pe liceenii de la școlile de elită ale Iașului, închipuiți-vă câte ar fi putut să știe col. (r.) Gheorghe Șerban...
-----
Ziarul de Iași-31.10.2018
”Stoica, Iareş şi Mineaţă ar fi fost printre traficanţi, ultimii doi încă din perioada în care erau elevi la un liceu de informatică din oraş.”
-----
Ziarul regional de Moldova-27.10.2018
-----
Blogul personal-28.06.2018
”3. Lipsa de la școală este și ea un detaliu semnificativ. Vorbim de copilul unui ofițer SRI deprins cu reguli și norme. De ce a lipsit de la școală Sabin? A devenit școala de elită din Copou un pericol, un loc nesigur, pentru Sabin? În cine mai avea sau nu mai avea încredere Sabin? Unde ar fi avut loc amenințările: afară sau înăuntru? Dacă ar fi avut loc afară putem vorbi de o gașcă de cartier sau de traficanți de droguri. Dacă ar fi avut loc înăuntru putem specula că este vorba de un coleg, un educator sau un străin.”
”Analiza mea indică următoarele:
-a existat o amenințare, anterioară crimei, la adresa vieții copilului, o amenințare pe care băiatul a considerat că o poate gestiona
-a fost un incident legat de școala băiatului care l-a făcut să considere că nu este sigură deplasarea sa de acasă până la școală și înapoi în ziua crimei
-băiatul nu a anunțat pe tatăl său de cumpărarea cuțitului nou deoarece este ilegal să umbli pe stradă cu cuțite chiar dacă vrei să le folosești pentru autoapărare, poate fapta i-a fost sugerată de o cunoștință de care nu știa tatăl sau pe care nu o agrea
-chestiunea cuțitului este legată cumva de frecventarea de către Sabin a unei săli de arte marțiale din cartier
-crima a avut loc în interiorul unui spațiu presupus protejat, apartamentul părinților, locuința fiind echivalentul simbolic al locului de muncă al tatălui, iarăși un spațiu presupus protejat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu