duminică, 10 martie 2019

Semnificația vizitei Papei în România


A fost anunțată o vizită oficială a conducătorului micuțului stat Vatican, centrul catolicismului internațional, în perioada 31 mai-2 iunie 2019.

În vârstă de 82 de ani, Papa Francisc este născut în Argentina, țară majoritar catolică, cu trecut zbuciumat (leagăn al foștilor naziști, dictatură și crah economic), unul dintre cele mai influente state din America de Sud. Papii anteriori au fost din Germania (Ratzinger care a abdicat), Polonia (Ioan Paul al II-lea) și din Italia.

A fost trecută cu vederea de către mass-media românească apariția în decembrie 2018 a cărții ”His Holiness: John Paul II and the Hidden History of Our Time” scrise de către publicistul american Carl Bernstein, cunoscut pentru dezvăluirile din scandalul Watergate și Marco Politi, reporter italian. În această carte, sunt expuse detaliile cooperării dintre Vatican și Agenția Centrală de Informații a SUA pe fondul Războiului Rece în anii 1970 și 1980. Papa Ioan Paul al II-lea s-ar fi întâlnit cu șefi ai CIA care au asigurat finanțări pentru activitățile Vaticanului cu condiția de a oferi acoperire pentru operațiunile clandestine americane în țările comuniste.

Programată exact după alegerile europene din 26 mai 2019, vizita Papei în România are o încărcătură geostrategică pronunțată, multe implicații fiind deschise speculației publice.

După vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București în 1999, singurul centru urban care va fi vizitat acum este Iașul, cu o semnificativă comunitate catolică, alături de ortodocși de rit nou și de rit vechi, protestanți și neoprotestanți, evrei, musulmani, agnostici și atei.

Detaliile vizitei vizează:
-o afluență de public comparabilă cu pelerinajul de Sfânta Paraschiva (eu estimez aprox. 300.000 de catolici din afara județului în perioada vizitei)
-o adunare publică uriașă ținută în fața statuii domnitorului ortodox al vechii Moldove Ștefan cel Mare (Palatul Culturii este locația cea mai probabilă, Piața Unirii și Stadionul ”Emil Alexandrescu” necorespunzând solemnității evenimentului)
-întâlniri cu reprezentanții cultelor din Iași.

România este o pată de culoare în peisajul religios mondial. Este singura țară ortodoxă și latină, dualism care a marcat întreaga istorie națională. Conducătorii politici ai României au aderat fie la valorile Occidentului, predominant catolic, minoritar protestant, fie la valorile Estului apropiat, predominant slav și ortodox.

Pe lângă catolicii din întreaga Românie, Iașul va găzdui și pelerini din celelalte țări catolice europene, cu precădere din apropiere: Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia. Va fi a treia vizită a actualului Papă în Europa de Est, după cea din Polonia din 2016 și cea care urmează în Bulgaria.

Probabil că băieții din inteligens vor avea grijă să nu rămână, după vizita Papei, niscaiva ”turiști” prin aceste locuri...

Contextul doctrinar al vizitei este marcat de recentul referendum pentru familie, eșuat, deși a avut parte de susținerea nominală a Bisericii Catolice din România, la care se adaugă acuzațiile de erezie proferate la adresa ÎPS Teofan, conducătorul Mitropoliei ortodoxe a Moldovei și Bucovinei. Pe plan social, politic și economic avem protestele de stradă anti-Dragnea și consecințele dezvăluirilor legate de exponenți ai ortodoxismului românesc cu probleme de conduită morală (cântărețul Cristian Pomohaci și Corneliu Onilă, fost episcop de Bârlad).

Elementele doctrinare, social-morale, care vor fi enunțate de către Papa Francisc sunt:
1. importanța familiei catolice și a copiilor catolici crescuți în spiritul globalismului
2. denunțarea războiului: Crimeea, Georgia, Transnistria, Siria etc.
3. denunțarea consumatorismului, a materialismului și a tehnologizării excesive, alienante.
4. promovarea ecumenismului, unificarea tuturor religiilor creștine
5. implicarea tinerilor în viața socială, sporirea gradului de coeziune civic-socială la nivelul întregii societăți românești, și, prin extensie, toate societățile postcomuniste
6. obligativitatea Statului de a asigura prosperitate tuturor cetățenilor săi pentru a preveni sau stopa emigrația masivă
7. obligativitatea României de a primi pe cetățenii altor state ajunși aici în urma războaielor de la ei și a condițiilor economice precare, așa cum și țările catolice au primit refugiați din România înainte de 1989.

Măsurile pentru asigurarea securității Papei Francisc și a anturajului său vor fi comparabile cu măsurile luate în 2008 odată cu samitul NATO de la București. Din câte cunosc eu, au deja loc întâlniri organizatorice săptămânale cu partea română: SRI, Ministerul de Interne și Primăria Iașului. Românii ortodocși care au acuzat pe ÎPS Teofan de la MMB de erezie în privința sinodului ecumenic de la Creta sunt văzuți, din păcate, drept un risc de securitate la adresa Papei Francisc și a bunei desfășurări a vizitei papale la Iași.

Vizita de la Iași va beneficia de o coreografie și de o scenografie demne de un eveniment de talie mondială, catolicii din România fiind coloana vertebrală a adunării publice din mai-iunie 2019.

Cel mai probabil, televiziunile de știri internaționale și naționale vor surprinde instantanee cu copii care oferă flori Papei, cu zeci de mii de tineri catolici frumoși, emoționați și înflăcărați de iubirea față de Iisus, îmbrățișări papale oferite oamenilor în vârstă, oamenilor cu dizabilități, plasați strategic pe traseul în oraș al Papei.

Dacă mă întrebați cu cine a bătut palma de data aceasta Papa Francisc, cu SUA sau cu Franța ori Germania, vă spun, răspicat, că aceste detalii îmi scapă cu desăvârșire, dar toate cele 3 Mari Puteri amintite sunt în plin proces de retrasare a sferelor de influență globale după ultimele seisme geopolitice: Crimeea, Siria, Brexit, Vestele Galbene, Iașului și României fiindu-le rezervate niște scenarii anume ticluite în Noua Ordine Mondială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu