vineri, 30 martie 2018

De ce eu nu voi fi vreodată de acord cu reunirea Republicii Moldova cu România

Discut de cele două țări-surori românești așa cum se prezintă ele acum, în actualul context internațional.
Motivele refuzului meu sunt enumerate mai jos.
1. Promisiunile Vestului din 1989 de prosperitate și libertate nu au fost realizate. Milioane de români au plecat în țări străine deoarece nu s-au putut realiza aici. Odată aflați în posesia actelor românești, foarte mulți basarabeni au trecut prin România ca printr-o gară de provincie.
2. Așa cum Marile Puteri din Vest, SUA, Marea Britanie și Franța, au hotărât cu Stalin ruperea Basarabiei din țara-mamă la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial, același tip de consens internațional trebuie să survină și în cazul reunificării. Ceea ce nu se va întâmpla vreodată.
3. Milioanele de basarabeni care au primit/redobândit cetățenia românească după 1990 au ajutat prea puțin țara-mamă. Prea mulți ruși și ucraineni au pretins că sunt basarabeni ca să primească acte românești. Așa ceva este inacceptabil.
4. România nu este o țară stabilă. Avem corupție, sărăcie și infracționalitate endemică. Nu putem primi alături de noi pe sora noastră, Basarabia, dacă la noi lucrurile nu sunt în ordine. Casa noastră este în ruină.
5. Nu toți basarabenii sunt pentru valorile democratice și pentru legături strânse cu România.
6. Este neclar cu ce Basarabie ne vom reuni. Conform căror delimitări geografice și istorice? Ce se va întâmpla cu Transnistria? Este înfricoșător pentru mine scenariul de a avea ca vecină pe Rusia, care ocupă odată la câțiva ani ce a mai fost ocupat și de Uniunea Sovietică.
7. Recuperarea unui teritoriu istoric, Basarabia, va oferi muniție acuzațiilor Ungariei, Rusiei, Turciei și Ucrainei că promovăm un expansionism (imperialism?), posibil și de natură militară.
8. Nu s-au prezentat studii de impact privind reunirea. Cum vom sta cu sistemul de sănătate, de pensii, educația, securiștii și milițienii? Vom plăti noi, românii, pensiile basarabenilor care au contribuit la bugetul Uniunii Sovietice?
9. Basarabenii se hrănesc cu iluzia cu care ne hrăneam și noi în 1989, că ne va fi mai bine. O cunoștință din Chișinău, angajat la o multinațională, întreba pe fb ce părere avem de faptul că se va deschide un Kaufland la Chișinău. După ce am expus la postarea sa toate practicile frauduloase ale Kaufland din Iași, prețuri mincinoase, produse expirate, produse tratate cu chimicale, refuzul produselor locale, m-am trezit cu acuzații jignitoare: că sunt comunist, că sunt rusofon, că sunt extremist etc. Deci dacă tinerii basarabeni nu au exercițiul dialogului, de ce să-i accept pe toți?
10. Nu avem suficienți bani pentru a plăti costurile reunirii așa cum a făcut RFG democratic cu RDG comunist. Și nu vreau să ne mai împrumutăm aiurea de la instituții internaționale așa cum am făcut-o până acum sau chiar din China sau Rusia. Mai mult teritoriu și mai puțină suveranitate? Doar mie mi se pare ceva anormal?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu