duminică, 10 aprilie 2016

Iaşul pe harta operaţiunilor militare din anul 1989

  • Interesul sovietic pentru comanda Diviziei 10 Mecanizate "Ştefan cel Mare" Iaşi, aprilie-mai 1989
În contextul desfăşurării Războiului Rece, România a fost, alături de Al­ba­nia, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, RDG, Polonia şi URSS, ţară mem­bră a Organizaţiei Tratatului de la Var­şovia în primul rând pentru faptul că au­torităţile de la Moscova au conside­rat că astfel puteau fi promovate cu suc­ces interesele de superputere ale Uniunii Sovietice. 
Relaţiile politico-mi­litare ale Ro­mâ­niei cu statele membre ale Or­ga­ni­zaţiei Tratatului de la Var­şovia, precum şi cu alte ţări din la­gărul socialist au cunoscut nu­me­roa­se forme de co­la­borare. 
De exemplu, la 12 aprilie 1989, generalul-colonel Va­sile Milea a tri­mis un raport lui Ni­colae Ceau­şescu în care preciza: "În Planul activi­tăţilor comune ale For­ţelor Armate Unite ale statelor partici­pante la Tratatul de la Varşovia, pentru armata RS România, pe anul 1989, aprobat de Dumneavoastră, se pre­vede ca la inspecţiile organizate la unele unităţi ale armatei noastre, desti­nate în compunerea Forţelor Ar­ma­te Unite, să participe şi reprezentanţi ai Comandamentului Unificat.
Propun şi rog respectuos a aproba primirea în ţara noastră, în perioada 17-27.05.1989, a 5-6 ge­ne­rali şi ofiţeri din Statul Major al Forţelor Armate Unite, care să aibă acces în comandamentul Diviziei 10 Mecanizată şi Regimentul 15 Mecanizat din garnizoana Iaşi, Regimentele 63 Tancuri, 3 Artilerie şi Divizionul 327 Artilerie Antitanc din garnizoana Bacău, unităţi ce au mai fost văzute anterior pe timpul inspecţiilor".

Preşedintele României a fost de acord cu pro­pu­nerile ministrului Apărării Naţionale, refe­ritoare la participarea oaspeţilor din Statul Major al Forţelor Armate Unite la inspecţiile ce urmau să aibă loc la unităţile din garnizoanele Bacău şi Iaşi, aflate în compunerea Forţelor Armate Unite. Link
  • După vizita generalilor din URSS, comanda unităţii din Iaşi a fost schimbată, mai 1989.
În mai 1989 , din ordin al generalului Vasile Milea, are loc cea mai bizară rocadă de cadre din Armata Română, care nu a fost analizată de istoricii şi analiştii militari. Patru tineri ofiţeri, toţi, şefi de Stat Major ai unor divizii, sînt mutaţi, fără nici o justificare, astfel:
- Lt.col. Constantin Zeca, de la Constanţa, la Timişoara, asigurînd, prin cumul, şi funcţia de comandant al Diviziei 18 Mecanizate;
- Lt.col. Ion Cioară, de la Cluj, la Iaşi, asigurînd, prin cumul, şi funcţia de comandant al Diviziei 10 Mecanizate ;
- Mr. Viorel Cheptene, de la Iaşi, la Constanţa, la Divizia 9 Mecanizată, comandată de gen. George Popa;
- Mr. Eugen Bădălan, de la Brăila, la Oradea, la Divizia 11 Mecanizată, comandată de gen. Nicolae Şchiopu.
Este foarte probabil ca ministrul Apărării, avînd în vedere ceea ce urma să se întîmple, să-şi fi plasat, în zonele deosebit de sensibile, oameni de încredere. O altă variantă de luat în seamă ar consta în plasarea acestor ofiţeri în zone în care nu aveau rude, prieteni, pentru a exista garanţia executării ordinelor de executare a represiunii. Cert este că aceşti tineri ofiţeri – unii implicaţi în represiunea din perioada 16-22 decembrie, ordonată şi coordonată de Vasile Milea – imediat după evenimente, au avut ascensiuni spectaculoase. Din închisoare, Ion Coman se plîngea: „De 3 ani de zile sînt în zeghe de deţinut politic, pentru că nu pot să fiu de drept comun, iar alţii, care au fost acolo, au primit două, trei grade”Link
  • Operaţiuni militare ale URSS la graniţa cu România, octombrie-decembrie 1989
În U.R.S.S. se semnalează o serie de aplicaţii notificate precum şi unele executate de mari unităţi tactice în zona Cernăuţi în perioada 14-17.10.1989. Totodată, s-a constatat intensificarea activităţilor practice desfăşurate de unele unităţi de marină şi aviaţie aparţinând F.M.M. în special în lunile octombrie în cadrul cărora au fost executate trageri navale şi aeriene. În perioada 18- 22 decembrie 1989 în cadrul Forţelor Maritime Militare sovietice s-au executat lansări de rachete într-un raion maritim situat la vest de Peninsula Crimeea.
(M.Ap.N./M.St.M./Dir.Inf. Buletin inform. 4454 din 19.12.1989 si Sint.Inf.4362/1989). Link
  • Şedinţa responsabililor militari din Iaşi din 17 decembrie 1989
Şeful securităţii a mai informat că organele de securitate deţineau informaţii din care rezultă că, începând din a doua jumătate a lunii octombrie 1989, la frontiera de Est, aproape de malul Prutului, se desfăşoară ample manevre militare ale trupelor sovietice cu tehnică de luptă, inclusiv cu mijoace de trecere a Prutului. Link
  • Noul comandant de facto al Armatei, generalul Nicolae Militaru, întreabă de zecile de mii de morţi de la Iaşi, noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989
În timp ce executa această sarcină, a sunat telefonul guvernamental. La celălalt capăt al firului s-a recomandat ministrul apărării, gen. Militaru, solicitând să vorbească cu col. Cioară, desemnat la comanda Diviziei Mecanizate „Ştefan cel Mare”. Persoana respectivă l-a dat la telefon pe cel căutat şi a asistat la toată discuţia, din care a înţeles, printre altele, că generalul Militaru se interesa de numărul morţilor de la Iaşi. Când col. Cioară i-a răspuns că până în acel moment la Iaşi nu sunt morţi, generalul Militaru şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acţiunile Armatei pe plan localcerându-i să caute teroriştii printre securişti şi să-i împuşte fără somaţie.
Referindu-se la „securişti”, col. Cioară i-a raportat generalului că aceştia nu
creează probleme, că au fost dezarmaţi, iar şefii cei mari au fost sechestraţi, aşa cum s-a dat ordin. Link
  • URSS pregătită de invazie pe aliniamentul Botoşani-Ungheni-Iaşi, decembrie 1989
Invazia pregătită de Moscova, nu este deloc o poveste. Toţi ofiţerii români de grăniceri, împuterniciţi pentru frontiera răsăriteană, au fost invitaţi la convorbiri cu şefii coloanelor motorizate, gata să treacă, “la cererea autorităţilor competente”, graniţa cu România.
De pildă, Gheorghe Togan comanda atunci un batalion de grăniceri la Botoşani. Nu va uita toată viaţa noaptea în care s-a îndreptat spre locul de întâlnire, însoţit doar de şoferul autoturismului militar avut la dispoziţie.
Convorbirea cu omologul sovietic a fost scurtă. I s-a explicat că intenţia era de a veni în sprijinul…comuniştilor, din România. Dar ofiţerul Togan primise deja ordinul, din Bucureşti, de la generalul Petre Geantă, şeful de stat major al Comandamentului Trupelor de Grăniceri:”- Nu trece nimeni frontiera României! Răspunzi cu capul!”
Iată de ce comandantul grănicerilor de la Botoşani i-a replicat demn emisarului rus că va riposta cu tot ce are la dispoziţie dacă trupele îmbarcate în camioane treceau în România.
O discuţie similară a avut loc şi la Ungheni, unde colonelului Ioan Cioară i s-a spus ironic, de împuternicitul rus de frontieră:”- Tovarăşe colonel, cu forţele pe care le ai la dispoziţie vei rezista două-trei ore…Şi după aceea?!…”
Colonelul român i-a răspuns sec:”Şi ce o să faceţi apoi cu tancurile? O să călcaţi cu şenilele miile de români adunaţi în centrul oraşului Iaşi?” Sovieticul a tăcut. S-a îngălbenit. Şi a plecat. Link
  • Ion Iliescu trece în rezervă pe ofiţerul din Iaşi care a refuzat ajutorul URSS în decembrie 1989, mai 2003
De cateva zile, prin Cluj-Napoca a circulat o informatie potrivit careia comandantul Corpului 4 de Armata Teritorial "Maresal Constantin Prezan", generalul-locotenent Ion Cioara, ar urma sa fie pensionat. Informatia parea incredibila pentru general, care a si declarat pentru Adevarul ca, decat sa fie pensionat, mai bine isi da demisia. Zvonul s-a transformat, ieri, in certitudine. Printr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale am fost instiintati ca prin decret al presedintelui tarii, Ion Cioara a fost inaintat la gradul de general-locotenent si trecut in rezerva, fiind inlocuit de generalul-maior Neculai Bahnareanu, care a indeplinit functia de director al Statului Major al Fortelor Terestre. Trebuie spus ca varianta oficiala a MApN este ca Cioara a fost trecut in rezerva la cerere, dar spusele generalului exprima altceva. Generalul a spus ca i s-a propus o functie in cadrul ministerului, pe care nu o va accepta, iar in zilele in care a circulat zvonul pensionarii sale, a exclus aceasta posibilitate, avansand varianta demisiei.
[...] De retinut este faptul ca Ion Cioara nu a implinit inca varsta trecerii in rezerva, evenimentul respectiv urmand sa se produca abia in 5 noiembrie 2004.
Link

5 comentarii:

  1. Buna ziua, despre evenimentele de la Iasi legate de participarea la intalnirea intalnirea cu sovieticii au participat doua persoane d-ul maior Gheorghe Butnariu, comandantul batalionului de paza de la graniceri si plutonier major Constantin Stafie. In primul rand intrunirile aveau loc in baza unor protocoale, iar in zona frontierei, ca si acum granicerii au baza legala de colaborare. Participarea colonelului Cioar este doar utopica. Seful statului major al trupelor de graniceri Generalul Petre Geanta a tinut legatura cu sefiii de batalioane.
    citez:Cu acest mesaj transmis anticipat s-au prezentat la întâlnirile de pe poduri, împuterniciţii noştri de frontieră care erau comandanţii unităţilor de grăniceri, ofiţerii superiori Togan de la Botoşani, Butnariu de la Iaşi, Sârghie de la Huşi şi Ichim de la Galaţi, însoţiţi de câţiva ofieri de stat major, comandanţi de subunităţi şi translatori.
    pentru conformitate studiati urmatoarele documente:
    http://www.gheorghevaduva.ro/Altevolume/istoriagranicerilor.pdf
    http://www.cultura.mai.gov.ro/biblioteca%20virtuala/editura%20mai/ioan%20balaiei/balaei.pdf
    https://www.ionpetrescu.ro/tag/generalul-petre-geanta/
    o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru comentariu. Rămâne de deslușit aspectul semnalat de dvs.: participarea col. Cioară. Acesta, am înțeles eu, nu mai poate vorbi despre acele evenimente. Știu că Trupele de Grăniceri au trecut în 1989 (decembrie) ba la M.I., ba la M.Ap.N., iar contextul acestei schimbări nu a fost suficient tratat.
    O zi frumoasă și Dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adevarat dupa congresul PCR Trupele de Graniceri au trecut la M.I. iar despre aceasta intalnire stiam de la tatal meu Constantin STAFIE care a a participat impreuna cu d-ul Maior Butnariu. In arhivele Brigazii 3 graniceri se gasesc documentele cu privire la aceasta intalnire. o zi frumoasa

      Ștergere
    2. Sunt un biet filolog, nu istoric, nu mă apuc eu să scotocesc prin arhive. Schimbarea comenzii Trupelor de Grăniceri a avut la bază unul din următoarele două motive: neîncrederea fundamentată informativ-operativ a autorităților comuniste în loialitatea Trupelor de Grănceri sau participarea voită a acestor Trupe în conspirația de răsturnarea a regimului. Păreți o persoană oarecum informată: puteți confirma că nu sunt singurul român care are îndoieli în privința loialității față de România a celor care au venit în România din Basarabia în perioada 1945-1989 și care au rămas aici în virtutea redobândirii cetățeniei române? Sunt printre ei ”ilegali” ai serviciilor secrete din fosta URSS?

      Ștergere
  3. https://www.yumpu.com/ro/document/view/63681485/granicerul

    RăspundețiȘtergere