marți, 14 aprilie 2009

Vasile, ridică-te şi pleacă!

Pe un ton extrem de triumfalist, conducerea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi se bate cu cărămida-n piept că figurează în top 3 al celor mai curate universităţi din România. Clasamentul a fost realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate, în componenţa căreia apar Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, rezervor de cadre pentru PNL, şi Societatea Academică din România, adunătură hazlie de intelectuali liberali. Iar rectorul UAIC, Vasile Işan, a fost propulsat la conducerea UAIC tocmai de către liderul hulit al liberalilor ieşeni, Relu Fenechiu, abonat fidel la robinetul de unde curg banii publici spre firmele sale.
Obiecţiile mele faţă de poziţionarea UAIC în top 3 sunt extrem de precise, obiective si argumentate:
1) Coaliţia pentru Universităţi Curate a aplicat după ureche cele cinci criterii de clasificare: 1. transparenţă şi corectitudine administrativă, 2. corectitudine academică 3. calitatea guvernanţei şi 4. management financiar. La faţa locului, pe teren cum S-AR zice, UAIC ar fi trebuit să primească nu o steluţă, ci nici să figureze cu 0 (zero) steluţe.
2) Transparenţă şi corectitudine administrativă- Reprezentanţii studenţilor din structurile de conducere sunt, în cele mai multe cazuri, piese de mobilier, ei nefiind consultaţi asupra deciziilor majore luate la diverse niveluri. Conducerile facultăţilor încurajează şi forţarea alegerii sau numirii de studenţi în aceste structuri de conducere tocmai în funcţie de disponibilitatea tinerilor de a-şi ţine gura când este vorba de încălcări flagrante ale drepturilor colegilor lor.
3) Angajările în administraţia UAIC se fac exclusiv pe pile sau corupţie. Ştabii din administraţia UAIC au grijă ca în urma concursurile de angajare, când totuşi se ţin, să nu intre în sistem decât oameni incompetenţi şi servili, dispuşi la compromisuri şi care închid ochii la ilegalităţile săvârşite de superiorii ierarhici. Căţei sau slugi- asta este la mare căutare.
4) Raportul dintre profesori şi studenţi este anormal în cazul facultăţilor cu un număr de studenţi în scădere (Literele). Departamentele sunt organizate în găşti, în grupuri de interese. Tinerii care vor să intre în sistemul universitar nu au altă posibilitate decât să fie linguşitori până le vine greaţă şi prind câteva norme ca preparatori. Tinerii absolvenţi care s-au remarcat prin competenţă şi seriozitate nu au şanse să predea studenţilor întrucât sistemul de promovare academică la UAIC este bazat de incompetenţă crasă, corupţie şi scleroză morală.
5) Grupele de seminar sunt supradimensionate ajungând chiar şi la 40 de studenţi.
6) Utilizarea fondurilor publice ridică serioase semne de întrebare asupra integrităţii anagajaţilor administraţiei UAIC. Să luăm, drept exemplu, lucrările efectuate de firma de construcţii CONEST la fostul turn de apă de lângă cantina din Puşkin. În octombrie 2008, rectorul Vasile Işan a inaugurat şi cantina modernizată dar şi fostul turn de apă transformat, cică, în spaţiu didactic de conferinţe şi seminarii, plus cafenea studenţească. Dar fostul turn de apă nu a fost dat către folosinţă deoarece nu este terminat! Să credem că muncitori care mişună pe acolo sunt de fapt cadre didactice incognito? Sau că schelele prăfuite sunt de fapt rafturi de cărţi sau mai ştiu eu ce? Din octombrie 2008 a dispărut acel panou prevăzut de lege pe care se menţionează contractorul lucrării, data începerii şi finalizării lucrării. Inspecţia de Stat în Construcţii Iaşi ce păzeşte??? De ce nu amendează UAIC pentru încălcarea legilor?
7) Anul trecut un organism guvernamental a amendat UAIC pentru acordarea unor lucrări de reabilitare de clădiri prin încălcarea legislaţiei. Fostul rector, Dumitru Oprea, actual senator PDL, a dat 10 milioane de euro pe lucrări fără licitaţie, numai cu încredinţare directă. Faptul că UAIC a plătit rapid amenda nu arată decât că îşi recunoaşte greşeala. Comisioanele au fost plătite, nu? Bani negri în campanii electorale au fost, nu?
8) Un sistem de management al calităţii academice întârzie a fi aplicat la UAIC. Nicio facultate nu are o Comisie de Asigurare a Calităţii funcţională şi cu atribuţii clare.
9) Repartizarea locurilor de la buget sau taxă pe studii de licenţă sau master nu a fost niciodată corelată cu cerinţele de pe piaţa muncii. Specializările Comunicare şi Relaţii Publice, Informatică, Contabilitate şi Studii Europene scot anual mii de şomeri care nu pot intra pe piaţa muncii din cauza excedentului masiv de forţă de muncă. Am asistat ca reprezentant al studenţilor în Consiliul Facultăţii de Litere la împărţirea locurilor de la master Bologna. Criteriul unic a fost linguşeala practicată de şefii de colective pe lângă conducerea Facultăţii de Litere. Dacă ARACIS ar veni mâine la UAIC şi şi-ar face treaba cu adevărat, UAIC ar trebui să implementeze o reformă dură a sistemului academic. Sau să închidă porţile şi să scape de leii ăia urâţi.
10) UAIC nu înţelege ce înseamnă transparenţă. Pe site-ul oficial al UAIC nu figurează decât 2-3 Hotărâri de Senat, din cele peste câteva sute care au fost adoptate din 2000 încoace. Anagajaţii Departamentului Media au fost promovaţi pe posturi în funcţie de stăpânul din spatele lor: Mădălina Cocea, pupila lui Daniel Condurache, Cosmin Vaman, fost consilier la Bruxelles al lui Dumitru Oprea, şi Bogdan Baghiu, căruia Oprea i-a închis gura după scandalul declaraţiilor jignitoare la adresa persoanelor cu disabilităţi. UAIC nu a făcut publice Hotărârile de Birou al Senatului, ale Colegiului Academic, ale Comisiei de Etică. Comisia de Etică funcţionează pe baza unui regulament care constituie cel mai apărat secret de la UAIC, după nivelul comisioanelor primite de Pleşcan şi Oprea/Işan de la CONEST.
11) Neconsultând organizaţiile studenţeşti, după cum cer legilor în vigoare, administraţia UAIC impune nişte tarife de cazare, scuzaţi expresia, din burtă. Dincolo de corupţia reală infiltrată în activitatea de cazare (DGA, DPSS, administraţii cămine, administraţii facultăţi) asistăm la un fenomen extrem de îngrijorător. Studenţii foarte buni care vin din mediul rural sau din familii de condiţii modeste primesc foarte puţin sprijin de la UAIC, locurile la cămin la care au dreptul sunt ocupate de chiulangii, de ne-studenţi, de copii de ştabi sau de cei care oferă mită pentru a sta la cămin. În condiţiile creşterii numărului de studenţi şcolarizaţi de UAIC dar şi de creştere a numărului de cereri de cazare, numărul locurilor disponibile a scăzut de la an la an. Nici fostul rector Oprea, nici actualul rector, Işan, nu au considerat prioritară obţinerea de fonduri de la Guvern, europene sau internaţionale pentru construcţia de noi cămine pentru cele aproape 20.000 de solicitanţi. Acum 6 ani, un băiat de la Facultatea de Litere putea prinde cămin cu 2 restanţe. Iar în zilele noastre, trebuie să stea la milă administraţiei facultăţii pentru a primi un loc la re-redistribuiri, într-o cameră cu studenţi chiulangii şi beţivi de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Nu e cazul meu, desigur. Bineînţeles că nu toţi studenţii de la FEAA sunt beţivi şi chiulangii. Dar cei mai mulţi studenţi exmatriculaţi provin de la această facultate mamut, pe bună dreptate, numită SRL-ul universitar cel mai profitabil din Iaşi.
12) Cercetarea de la Cuza este susţinută de nişte facultăţi mici ca amploare dar foarte zvelte ca şi proiecte importante de cercetare: Fizica, Chimia, Biologia şi Matematica. Noua conducere a UAIC a dat semnale clare că va renunţa la politica universitară de sprijinire a cercetării promovată de Oprea. Facultăţile umaniste gâfâie îngrijorător sub presiunea profesorilor promovaţi pe ochi frumoşi.
13) Nici măcar 10% din profesorii de la UAIC nu au susţinut testul psihologic, necesar pentru activitatea didactică. La fiecare facultate de la UAIC sunt poveşti de groază care circulă între studenţi privitor la profesori nebuni, care cer bani de la studenţi sau care fac apropouri sexuale tinerelor.
14) Facultăţile umaniste sunt infectate de dinozaurii care înainte de 1990 şi-au turnat colegii la Securitate. Sunt cazuri dovedite, Andrei Hoisie, de exemplu, dar se pare că noţiunea de etică universitară este incompatibilă cu noţiunea de respect faţă de studenţi. Foştii turnători ocupă funcţii importante în conducerea facultăţilor. Ştefan Avădanei, profesor bun la vremea sa, este acum cel mai bătrân şi incompetent decan cunoscut vreodată la Litere. Fost turnător, acuma este înconjurat de o gaşcă de linguşitori. Şi-a promovat fiul fără pic de ruşine chiar în catedra la care predă. Scandalul diplomelor de la Litere, stins prin ordinele lui Işan, este o dovadă elocventă a stilului obosit şi ineficient cu care Avădanei înţelege să ducă Facultatea de Litere spre desfiinţare totală.
15) Studenţii de la Litere studiază într-o fostă puşcărie. Este vorba de corpul E al UAIC, numit şi "congelatorul".
16) UAIC are un număr foarte mic de studenţi internaţionali. La 7 studenţi UAIC care pleacă în afară să studieze vine un singur student, şi ăla de prin Africa sau India. Rareori Franţa, Italia sau Germania. UAIC nu are un brand, nu are o strategie viabilă de promovare printre potenţialii studenţi din lumea largă. Nu-şi corelează cifra de şcolarizare cu cerinţele de pe piaţa muncii. În fiecare an UAIC şcolarizează din ce în ce mai mulţi studenţi, această problemă plus lipsa examenului de admitere la facultate afectează în mod remediabil calitatea nu numai a învăţământului dar şi a forţei de muncă. Statistici neoficiale spun că abia 15% din absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă în domeniul lor în maxim un an de la finalizarea studiilor universitare.
17) Birocraţia ocupă un rol important în imaginea UAIC de instituţie sclerozată şi orientată spre trecut. Personalul din administraţia UAIC are extrem de puţine abilităţi de comunicare dar şi puţine cunoştine de legislaţie. Prezenţa lor în sistem se datorează limbilor expert plasate în părţile moi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu